Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 11 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

 KTB YÖNETİM KURULU BAŞKANI KALELİ: ''BU YIL YAĞIŞLARIN İSTENİLEN DÜZEYLERDE OLMASI NEDENİYLE, ÇİFTÇİLERİMİZ HASTALIKLARLA MÜCADELEYİ, GÜBRELEMEYİ VE SÜNE İLE MÜCADELEYİ DE YAPARLARSA VERİM VE REKOLTE ARTIŞINI ÖNEMLİ ORANDA ARTTIRABİLİRİZ'' -''BÖYLECE GEÇEN YILLARDA KALİTE PROBLEMİNDEN DOLAYI YURTDIŞINDAN ALMAK ZORUNDA KALDIĞIMIZ BUĞDAYA İHTİYAÇ DUYMAYACAKTIR''

 KONYA (A.A) - Mürsel Çetin - Konya Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Uğur Kaleli, bu yıl yağışların istenilen düzeylerde olması nedeniyle, çiftçilerin hastalıklarla mücadeleyi, gübrelemeyi ve süne ile mücadeleyi de yaptığı takdirde verim ve rekolte artışını önemli oranda arttırabileceğini söyledi. 
    
     Kaleli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede 2011 yılı başından beri düşen yağmur ve kar yağışının, uzun yıllar ortalamasının yüzde 70 kadar fazlası olduğunu belirtti. 
     Bunun ülkemiz için, çiftçiler için olumlu bir haber olduğunu ifade eden Kaleli, ''Yağışların ve sıcaklıkların iyi setretmesi, bitki gelişimini olumlu etkiledi. Yaptığımız gözlemlerde hububatta ekili alanların yüzde 50'den fazlasında kardeşlenmenin tamamlandığını gördük'' dedi. 
     
     -YAĞIŞLAR REKOLTEYİ ARTIRACAK BEKLENTİSİ- 
     
     Kaleli, devletin verdiği desteklerin de etkisiyle ekili arazilerin tümünde ilk gübrelemenin hemen hemen yapıldığını vurgulayarak, şunları kaydetti: 
     ''Çiftçilerimiz bu ay sonunda yapacağı ot ilacı ve hastalıklarla mücadele hazırlıklarına da başlamıştır. Hinterlandımızda tüm yörelerde üst gübre kullanımı başlamış olup halen devam etmektedir. Bitki gelişimi yağışların ve sıcaklıkların yüksek olması sebebiyle hem kıraç hem de sulak alanlarda çok iyi durumdadır. Bu güne kadar kayda değer bir miktarda don zararı bildirilmemiştir. Hinterlandımızda bazı yörelerde ekili alanlarda fare zararının olduğu üreticinin bununla ilgili mücadele yaptığı tespit edilmiştir.'' 
     Kaleli, Nisan ve Mayıs ayında düşecek yağışların aynı yoğunlukta devam etmesi halinde rekoltenin geçen yıla göre yüksek olabileceğini öngördüklerini dile getirerek, ağırlıklı son iki yıldır görülen septorya kök, kök boğazı ve sarı pas hastalığını karşı daha dikkatli davranılarak zamanında mücadele edilmesi gerektiğini bildirdi. 
     
     -''BUĞDAY İTHALATINA İHTİYAÇ DUYULMAYABİLİR'' - 
     
     Geçtiğimiz yıl kar yağışının olmaması ve yağışların da düzensiz seyri nedeniyle hububatta verim ve kalite düşüklüğü yaşandığını anımsatan Kaleli, ''Bu yıl yağışların istenilen düzeylerde olması nedeniyle, çiftçilerimiz hastalıklarla mücadeleyi, gübrelemeyi ve süne ile mücadeleyi yaparlarsa verim ve rekolte artışını önemli oranda arttırabiliriz. Böylece geçen yıllarda kalite probleminden dolayı yurtdışından almak zorunda kaldığımız buğdaya ihtiyaç duymayacaktır'' diye konuştu. 
 

Ekleme Tarihi
24.03.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Konya Ovası'nda buğdayda rekoltenin artacağı beklentisi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız