Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 01 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
kaçak çay 

''KAÇAK ÇAY YURDA KATIRLARLA SOKULUYOR'' -TTB ÇAY KOMİSYONU BAŞKANI KAHRAMAN: ''SON DÖNEMLERDE KATIRLARLA YAPILAN KAÇAK ÇAY TAŞIMACILIĞI YAYGINLAŞTI''

TRABZON (A.A) - Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Çay Komisyonu Başkanı Kemal Kahraman, son dönemlerde katırlarla yapılan kaçak çay taşımacılığının yaygınlaştığını bildirdi. 

     Kahraman, yaptığı yazılı açıklamada, yaklaşmakta olan çay sezonunda üreticilerin yaş çayını satmakta sıkıntıya düşeceğini, kısa dönemde çözülmesi gereken en önemli meselesinin kaçak çay olduğunu belirtti. 

     Birçok ilde, özellikle de Güneydoğu'da kurulan paketleme tesislerinin genel olarak kaçak çay kullandığını ve Doğu Karadeniz'deki bazı firmaların da kaçak çayı harmanlayarak sattığını öne süren Kahraman, şöyle devam etti: 

     ''Bu da Türk çay sektörünü tahrip etmektedir. Kaçak çay ülkemize birçok yolla girmekte, ancak son dönemlerde katırlarla yapılan kaçak çay taşımacılığı yaygınlaştı. Katırlara yüklenen çayın bir tır civarında, yaklaşık 30 ton olduğu tahmin ediliyor. İran'dan yurda katır sırtında çuvallarla sokulan kaçak çaylar, ülkemizde paketlenip üzerine gıda üretim sertifikası yazılarak, tüketici yanıltılıyor. Türk çayıymış gibi piyasaya sunuluyor. Bölge dışında ve bölgemizde üretim izni alan firmaların kullandığı çaylar tahlil edilerek çayların kökeni belirlenebiliyor. Yöntem geliştirilmiş ama halen uygulamalar yetersiz, kontrollerin artırılmasıyla kaçak çay kullanan firmalar belirlenebilir ve önlemler alınabilir.'' 

     

     -''ÇAY KANUN TASARISI, ÇAYIN UZUN VADEDE KURTULUŞ ÜMİDİDİR''- 

     

     Kahraman, birçok ulusal market ve yaygın mahalle marketlerinin, rekabet ortamında avantaj sağlamak için ucuz çay talepleriyle kaçak çayı teşvik ettiğini savunarak, şunları kaydetti: 

     ''Üretici firmalar da bu marketlere çay yapmak için kaçak çay getirtiyor. Türk çayı imal eden firmaların çayları yüksek maliyetler nedeniyle üretenlerin ellerinde kalıyor. Bu durumda birçok firma yeni sezona girmeyi düşünmüyor. Haksız kazanç sağlamayı amaçlayan ve halkın sağlığını hiçe sayan, bölge ekonomisine büyük zararı olan kaçak çayın engellenmesi artık kaçınılmazdır. Geçen yıl Ulusal Çay Konseyi'nce hazırlatılan Çay Kanun tasarısı, çayın uzun vadede kurtuluş ümididir. 

     Piyasayı kontrol eden, kaçak çayı ve haksız rekabeti önleyen, üretici, tüketici ve imalatçıları korumayı amaçlayan kanun taslağı, ÇAYKUR'un yapısını da güçlendirecek şekilde uygulanabilir olması için seçimden sonra tekrar ele alınmalıdır. Bölgemizden seçilecek yeni milletvekillerinden bu konuda duyarlı olmalarını isteyeceğiz.'' 

Ekleme Tarihi
24.03.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: ''Kaçak çay yurda katırlarla sokuluyor''




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız