Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
gdo mısır genetik 

Türkiye Yem Sanayicileri Birliği’nin başvurusuyla Biyogüvenlik Kurulu’nun yem olarak kullanılmak üzere ithalatına izin verdiği GDO’lu soyanın taşıdığı yabani ot ilaçlarına dayanıklılık geninin (herbisit), çiftlik hayvanlarında kısırlık ve düşüğe neden olduğu öne sürülüyor. Hayvancılığın verimini düşüren GDO’lu yemler, gübre olarak kullanılan hayvan dışkısı ile toprağa da ulaşıyor kullanıldığı tarladaki bitkilerin genetiğini değiştiriyor. GDO’lu yemle beslenmiş hayvanları tüketen insanların sağlığının ne şekilde etkilendiğine dair bilimsel bir veri yok ama ciddi kuşkular var. Biyogüvenlik Kurulu’nun 6 Ocak 2011 tarihinde verdiği izin ile Bayer firmasına ait A2704-12, Monsanto firmasına ait MON40-3-2 ve MON89788 isimli herbisit tolerans geni taşıyan soya fasulyesi ve ürünleri, hayvan yemi ya da yem hammaddesi olarak kullanılmak üzere ithal edilebilecek.
 

İznin riskleri

Geçen ay ABD Tarım Bakanlığı Ulusal Bitki Hastalıkları Tedavi Sistemleri Koordinatörü Don Huber’in tarım şirketi Monsanto’ya ait herbisit toleranslı bir yonca çeşidi hakkında yazdığı ve GDO’ya Hayır Platformu’nun ulaştığı mektup da bu iznin yol açacağı riskleri gözler önüne seriyor.

Bilim adamlarının herbisit tolerans geni aktarılmış soya fasulyesi ve mısırda, yeni bir patojen tespit ettiklerini bildiren mektupta Huber bu patojenin ABD’nin soya ve mısır ihraç pazarlarını çökertebileceğine, yerli gıda, besi endüstrilerine ciddi zarar verebileceğine dikkat çekti.

Don Huber, laboratuvar denemeleri sonucu kısırlık görülen ve düşük yapan birçok besi hayvanında bu organizmanın varlığının doğrulandığını vurgulayarak “Süt işletmelerindeki danalardaki kısırlık oranının yüzde 20’nin üzerine çıkması ve sığırlarda düşük yapma oranının yüzde 45’e kadar yükselmesi şeklinde raporlar var” dedi.

www.cumhuriyet.com.tr

Ekleme Tarihi
24.03.2011
Ekleyen Kişi
Mert KÖKER


Link: GDO düşük yaptırdı!




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız