Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

 SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, pamuğun mutlaka desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Konukoğlu, ''Pamuğu desteklemezsek, petrol kökenli sentetik içerikli ürünler ve fiyatları daha da çoğalacak'' görüşünü savundu.
 
Sanko Holding'den yapılan açıklamaya göre, İstanbul Ticaret Odası'nda düzenlenen 'Türk Tekstilinin Geleceği' konulu toplantıya katılan ve tekstil sektörünün tarihsel gelişimini anlatan Konukoğlu, şöyle devam etti:
 
''Sektörde 1940'lara kadar İngiltere hakimdi ve moda denildiğinde İngiliz modası akla gelirdi. Daha sonra sektörde Fransa'nın üstünlüğü başladı. Hakimiyetini 1970'li yılların ortasında ele geçiren İtalya'dan sonra ise son dönemde Türkiye öne çıkmış durumda. İngiltere ve Fransa'nın sektörden çıkmalarının en önemli nedeni, pamuk ekim alanı olan sömürgelerini kaybetmeleridir. İtalya;nın yanı sıra Almanya da tekstil sektöründe varlıklarını sürdürüyorlar.
 
Pamuk ekim alanları olan Türkiye;de tekstil bitmez. Tekstil sektöründe önemli işgücüne sahibiz. Önemli tekstil pazarlarına en yakın tedarikçi ülkeyiz. Moda, kalite ve marka konusunda çok önemli yol aldık. Tekstil ürünleri diriye de ölüye de lazım. Doğarken de tekstile sarılıyoruz, öldüğümüzde de. Tekstili Uzakdoğu'ya terk edemeyiz. Türk tekstili daha uzun yıllar üstünlüğünü gösterecektir. İstihdamın ve ihracatın lokomotifi olan tekstilde gelecekte de var olacağız.''
 
-PAMUK FİYATLARI-
 
Dünya genelinde pamuk fiyatlarının yükseldiğini, bunun en önemli nedeninin pamuk ekim alanlarının azalması olduğunu anlatan Konukoğlu, ''Pamuk ekim sahaları genişletilmeli, pamuk tarımının her aşamasında makineleşmeye sağlanmalı'' ifadesini kullandı.
 
Tarım alanlarının miras yoluyla bölünmesinin getirdiği olumsuzlukların, verimli çiftçilik yapılmasının önündeki en büyük engel olduğuna dikkati çeken Konukoğlu, şunları kaydetti:
 
''Pamuk mutlaka desteklenmeli, bunun için uğraşıyoruz. Pamuğu desteklemezsek petrol kökenli senettik içerikli ürünlere kalacağız. Petrol ürünü olduğu için fiyatı daha da artacaktır. Ayrıca, bilinçli tüketiciler sağlıklı olduğundan dolayı pamuklu ürünleri tercih ediyorlar. Sektörde ithalata dikkat edilmeli. İstihdam kaynağı olan sektörlerde ithalat yapılırken bu gerçek de göz ardı edilmemeli. ABD bile artık istihdam yaratacak sektörlerde yatırımcıları ülkesine davet ediyor.''
 
Toplantıda, Sabri Özel Örme Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Özel ve İstanbul Ticaret Üniversitesi Moda ve Tasarım Bölümü Başkan Vekili Pof. Dr. Mehmet Zaman Saçlıoğlu'nun da sunum yaptığı bildirildi.
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
28.03.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: 'Pamuk desteklenmezse, petrol kökenli tekstil ürürnleri çoğalacak'




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız