Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
fare 

Divriği İlçe Tarım Müdürü Aslı Çavuş, müdürlükleri tarafından merkez ve köylerdeki muhtarlıklara "tarla faresi ile mücadele" adı altında çiftçi mektubu dağıtılacağını bildirdi.

Çavuş, yaptığı açıklamada, ilçede son yıllarda hızlı bir artış gösteren tarla faresi popülasyonunun dengelenmesi, çiftçilerin tarla faresi ve mücadelesi hakkında bilinçlendirilmesi ile ekonomik kayıpların en aza indirilmesinin amaçlandığını kaydetti.

İlçede Tarım ve Köy İşleri Bakanlığınca tarla faresi survey çalışmaları için teknik ekip oluşturulduğunu, bu konuya ilgili vatandaşların duyarlı olmalarını beklediklerini belirten Çavuş, "Dağıtacağımız mektuplarda, tarla faresinin verdiği zararlar ve mücadelesi ile ilgili bilgilere yer verilmiştir. Ayrıca survey çalışmasına katılacak teknik ekiplerce yerinde bilgilendirme yapılacaktır" ifadesini kullandı.

Tarla faresi hakkında bilgiler veren Çavuş, şunları kaydetti:

"Tarla faresi yurdumuzun bütün bölgelerinde bulunur. Vücutları hantal görünümlü olup, başları gövdeye göre iri, kuyruk vücut uzunluğuna göre kısadır. Vücut uzunluğu 9 ila 18 santimetre arasındadır. Tarla fareleri toprak altında açtıkları 10-70 cm derinliğindeki yuvalarda aile düzeni içinde yaşarlar. Yuvalar galerilerle birbirlerine bağlıdır."

Tarla faresinin, buğday, arpa, çavdar, yulaf, pirinç, Mısır, baklagiller, endüstri ve yağlı tohumlar gibi tarla bitkilerine, meyve sebze bahçelerine, çayır-mera alanlarından genç ormanlara kadar her türlü bitki için zararlı olduğunu ifade eden Çavuş, tarla faresi ile en uygun ve etkili mücadele zamanının tarla farelerinin kıştan çıktıkları ilkbahar dönemi olduğunu, ancak fare yoğunluğu fazla ise sonbahar döneminde de mücadele yapılabileceğini bildirdi.

Tarla faresine karşı kimyasal mücadelede zehirli yem kullanıldığını aktaran Çavuş, zehirli yemlerin Tarım ve Köy işleri Bakanlığına bağlı, il ve ilçe tarım müdürlükleri tarafından hazırlandığını, döner sermayelerce satışının yapıldığını bildirdi.

 

 

www.haberler.com

Ekleme Tarihi
28.03.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Divriği'de Tarla Faresiyle Mücadele




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız