Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

DOĞU ANADOLU BÖLGESİ'NİN EN BÜYÜK MANTAR ÜRETİM TESİSİNİ KURDU -MALATYALI GİRİŞİMCİ, 4 AY ÖNCE KURDUĞU KÜLTÜR MANTARI ÜRETİM TESİSİNDE, AYDA 10 TON MANTAR ÜRETİP SATIYOR -MUHARREM ÇOBANOĞLU: ''MANTARIN TÜRKİYE'DE YÜKSELEN BİR ÜRÜN OLDUĞUNU FARK ETTİK'' 
 
MALATYA (A.A) -  Malatya'da bir girişimci, vatandaşlara üç günlük tüketim ömrü olan kültür mantarını taze yedirmek için yaptığı yatırımla Doğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük üretim tesisini kurdu. 
     Girişimci Muharrem Çobanoğlu, 4 ay önce başladığı kültür mantarcılığı yetiştiriciliğinde, kentin mantar üretiminin yarısını karşılar duruma geldi. 
     Çobanoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kente yatırım yapmayı düşündükleri zaman bir ön araştırma yaptıklarını ve neye ihtiyacı olduğunu tespit ettiklerini, İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden de bu konuda destek alarak üniversitenin Tacan Kampüsüne tesisi kurduklarını aktardı. 
     Yaptıkları araştırmalar sonucunda, kentte mantar yetiştiriciliğini olmadığını, üç günlük tüketim ömrü olan mantarların, Antalya ve Konya'dan geldiğini ve mantarların tüketiciye ulaştığı gün tüketim ömrünün bittiğini öğrendiklerini söyledi. 
     Vatandaşlara üç günlük tüketim ömrü olan mantarları taze yedirmek için mantar üretim tesisi kurmaya karar verdiklerini dile getiren Çobanoğlu, kısa bir süre önce başladıkları işle kentin mantar üretiminin yarısını karşıladıklarını ifade etti. 
     Çobanoğlu, şunları anlattı: 
     ''Malatya'ya bir yatırım düşünüyorduk. İşadamı olarak öncelikle ilimizin neye ihtiyacı olduğunu tespit ettik. Mantarın Türkiye'de yükselen bir ürün olduğunu fark ettik ve Malatya'da üretimi olmayan bir üründü. Malatya'ya tüm ürün Antalya, Mersin ve Konya gibi illerimizden geliyordu. Mantarın ekonomik ömrü üç gündür. O illerden buraya gelene kadar mantar üç günlük ömrünü zaten tamamlıyordu. Böylece tüketicilerimiz sararmış, kararmış ürün yiyordu. Hem tüketici hem iş adamı olarak buna üzülüyordum. Vatandaşa taze mantar yedirmek için bu alanda karar kıldım.'' 
     
     -''KENTİN ÜRETİMİN YÜZDE 90'INI KARŞILAMAYI HEDEFLİYORUZ''- 
     
     Mantar yetiştiriciliğinin çok kolay olmadığını, ancak işini severek yaptığını dile getiren Çobanoğlu, ''Mantar yetiştiriciliği hassasiyet isteyen bir konu. Farklı bir ürünün yetişmesine benzemiyor. Bebek gibi ilgi isteyen bir ürün.'' dedi. 
     Tesisinde 8 kişi istihdam ettiklerini ve ikinci etap çalışmalarıyla bu sayıyı arttıracaklarını ifade eden Çobanoğlu, yakın tarihte kentin üretiminin yüzde 90'ını karşılamayı hedeflediklerini söyledi. 
     Çobanoğlu, şunları kaydetti: 
     ''Malatya kışları çok soğuk, yazları ise çok sıcak geçen bir iklime sahip. Mantarcılıkta ısı çok önemli. Ürünün çıktığı dönemlerde ortamın ısısının 15 derece olması gerekiyor. Sıcaklığın 40 derece olduğu zamanlarda bunu yakalamak çok zor. Kışın sıcaklık eksi 25 derece oluyor, bunu da 25 dereceye çıkarmak zorundasınız. Bin metrekarelik alanı 25 dereceye çıkarmak kolay değildir. Bu nedenle altyapıyı hazırlarken ısıtma ve soğutma sistemlerimizi çok profesyonelce kurduk. Çünkü yatırımcı olarak biz, işe öyle basit, kısa bir dönem için değil uzun vadeli bakıyoruz. Yakın tarihte kentin üretiminin yüzde 90'ını karşılamayı hedefliyoruz.'' 
     
     -''BÖLGENİN EN BÜYÜK ÜRETİM TESİSİYİZ''- 
     
     Doğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük mantar üretim tesisi olduklarını dile getiren Çobanoğlu, ayda 10 ton civarında mantar ürettiklerini kaydetti. 
     Çobanoğlu, şunları belirtti: 
     ''Daha önce mantar yetiştiriciliği için girişimlerde bulunulmuş ama gerekli ortam sağlanamadığı için yürümemiş. Şu anda bölgenin en büyük mantar üretim tesisiyiz. Bunu yaparken devletten herhangi bir destek almadık. Tamamen kendi öz kaynaklarımızla kurduk burayı. Amacımız kentimizde mantar yetiştiriciliğini geliştirmek. Her bir mantar 25 günlük bir süre içerisinde toplanacak hale geliyor. Günlük ortalama 300-350 kilogram mantar topluyoruz. Aylık 10 ton civarında ürün elde ediyoruz. Tesisimizin ikinci etabı devreye girdiğinde günlük 600 kilogram mantar toplamayı hedefliyoruz.'' 

Ekleme Tarihi
29.03.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Doğu Anadolu bölgesi'nin en büyük mantar üretim tesisini kurdu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız