Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 03 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
şeker piliç 

Şeker Piliç'in Pazarlama Koordinatörü Kaan Bor, 225 Civcivle Başlayan Ticari Girişimin, Bugün Yıllık 290 Milyon Lira Ciro Yapan Büyük Bir Tesise Dönüştüğünü Söyledi.

Balıkesir'in Bandırma ilçesinde bulanan Şeker Piliç'in Pazarlama Koordinatörü Kaan Bor, 1958 yılında dedesi Hüseyin Bor'un bahçesinde kurduğu küçük bir kümeste yetiştirdiği 225 civcivle başlayan ticari girişimin, bugün yıllık 290 milyon lira ciro yapan büyük bir tesise dönüştüğünü söyledi. Bor, Avrupa Birliği'ne ilk beyaz et ihracatı yapan şirketlerden biri olarak tarihe geçtiklerini belirterek, 35 hektarda 7 bin metrekare kapalı alanda faaliyet gösteren tesiste, günde 500 ton piliç eti işlendiğini kaydetti.

Dedesi tarafından kurulan kümeste üretilen yumurtaları kapı kapı gezerek sattıklarını anlatan Kaan Bor, zamanla işlerin büyüdüğünü ifade etti. Şeker Piliç'in ilk kümesinin 1960 yılında Emek Tavukçuluk adıyla kurulduğunu belirten Bor, "Dedemin vefatıyla babam Osman Bor ve amcam Ali Bor, işin başına geçti. Bir kümesle başlayan ticari girişim, büyüyerek devam etti. " dedi. Ailenin üçüncü kuşak fertleri olarak kardeşi Satış Koordinatörü Hakan Bor ve kuzenleriyle birlikte çalıştıklarını ifade eden Bor, entegre tesis bünyesinde damızlık civciv tesisleri, kuluçka üniteleri, yem fabrikası ve kesimhaneler bulunduğunu söyledi. İlk yem fabrikasını 1990 yılında devreye aldıklarını belirten Bor, "1994 yılında ise kuluçka tesislemizi büyüttük. Eskişehir'de de damızlık tesislerimiz var. Ayrıca Bandırma'nın köylerinde, bize fason üretim yapan bin 500 kişi var. Tesislerimizde toplam bin 600 kişi çalışıyor. Ayrıca taşeronlar, dışarıdan iş yapanlar ve bunların ailelerini de katarsanız toplamda 12 bin civarında istihdamımız var. Pazardaki payımız, yüzde 7 civarında. Entegrasyonun son halkası ve merkezi konumundkia kesim tesisleri, 1995 yılında hizmete girdi." şeklinde konuştu.

'AVRUPA'YA İLK BEYAZ ET İHRACATI YAPAN FİRMALAR ARASINDA'

Şeker Piliç'in kesim tesislerinin, 2003 yılında Tarım Bakanlığı tarafından yapılan denetlemeler sonucunda AB ülkelerine ihracat yapabilecek altı tesisten biri olarak seçildiğine dikkat çeken Kaan Bor, 2009'da AB'ye ilk beyaz et ihracatı yapan şirketlerden biri olarak tarihe geçtiklerini söyledi. 2010 yılında 7 bin tonluk ihracat yaptıklarını belirten Bor, şunları kaydetti: "Bunun büyük kısmı, bütün piliç olarak ihraç edildi. İran, Almanya, Çin ve Tayland'a 12 milyon dolarlık ihracat yaptık. 2011 yılında 15 milyon Dolar hedefliyoruz. İstanbul Sanayi Odası'nın,Türkiye'nin en büyük 500 firması listesinde, 1997 yılında 493. sırada yer aldık. İlerleyen yıllarda üst basamaklara tırmandık. Hedefimiz. ilk 100 firma arasına girmek."

'HELAL GIDA BELGESİ ALAN ÜÇ FİRMADAN BİRİYİZ'

Satış Koordinatörü Hakan Bor ise Türkiye'nin helal gıda sertifikasına sahip üç entegre tavukçuluk firmasından biri olduklarını belirterek, insanlara güvenli ve huzurlu ürün sunduklarını söyledi. "Tesislerimiz modern ve istenen seviyede olduğu için dört ay gibi kısa bir sürede bu belgeyi aldık." diyen Bor, İslam Konferansı Örgütü'ne üye ülkelere daha çok ihracat yapmayı ve dünyada 2 trilyon Dolar olarak ifade edilen helal gıda pazarından pay almayı planladıklarını vurguladı. Tesislerinde İslami kurallara uygun kesim yapıldığını ve bunun Bandırma İlçe Müftülüğü tarafından belgelendirildiğini ifade eden Hakan Bor, "Detaylı incelemeler sonucunda, Şeker ürünlerinin temiz ve helal olduğu, yenmesinde dinen hiçbir sakınca bulunmadığı konusunda belge verilmiştir. İlçe müftülüğü, her yıl periyodik olarak konuyla ilgili incelemelerini yapmaktadır. Şeker Piliç olarak bugüne kadar kesim ve işleme konusunda, insanların gönül rahatlığıyla yiyebileceği üretim anlayışıyla, İslami usullere uygun çalışma hassasiyetimizi en üst düzeyde tutuk. Başvurumuzun sonucunda 'Helal Gıda' belgesi aldık. Bu süreçte tesisimiz, baştan aşağıya incelendi. Sertifikayla öncelikle hassasiyetlerimizi tescil ettirdik. Ayrıca ihracat faaliyetlerinde elimizi güçlendiren bir belgeye kavuştuk. Amacımız, uluslararası pazarlarda var olan prestijimizi daha da artırmak." dedi.

 

 

www.haberler.com

Ekleme Tarihi
29.03.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Şeker Piliç, AB'ye İhracat Yapan İlk Firmalardan Oldu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız