Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 07 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Fındık Rekoltesi 600 Bin Tonun Altında 

Giresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı Özer Akbaşlı, "2011 yılı yeni mahsul fındık, maalesef iyi gözükmüyor. Rekolte 600 bin tonun altında gözüküyor." dedi. 

 

Akbaşlı, yaptığı yazılı açıklamada, 2011 ürünü fındık rekoltesinin belirlenmesi sürecindeki ilk ayak olan karanfil sayımlarının Türkiye genelindeki saha çalışmalarının tamamlandığını bildirdi. Türkiye genelinde fındık yetiştirilen 14 ilde Tarım İl Müdürlükleri'nce yapılan 2011 yılı karanfil (çiçek) sayımlarına göre fındık rekoltesinin, 600 bin tonun altında tespit edildiğini kaydeden Akbaşlı, şu bilgileri aktardı: "Türkiye, bu yıl da içinde olmak üzere 550 bin ton fındığı ihraç, 120 bin ton fındığı iç piyasada olmak üzere toplamda 670 bin ton fındığı tüketebilen bir ülke konumuna gelmiştir. 2011 yılı rekoltesinin 600 bin tonun altında olması, Türkiye'nin önümüzdeki yıl fındık ihtiyacını TMO stoklarından karşılayacağı anlamına gelmektedir." 

 

Halen TMO'nun elinde, Türkiye'nin açığını karşılayacak miktarda fındık bulunduğunu aktaran Akbaşlı, şunları kaydetti: "Son yıllarda, kakao ve şekerdeki büyük artışlar, fındık fiyatlarındaki artışları gölgede bırakmıştır. Artık hiçbir çikolatacı fındık fiyatlarındaki artışı dikkate almamaktadır. Bilakis diğer artışları, fındıkla tölare etmeye çalışmaktadırlar. Diğer yandan ise Türkiye nin fındık ihraç ettiği ülkelerin sayısı ve miktarında ciddi artışlar olduğu gözlemlenmektedir." 

 

Bugünlerde fındığın serbest piyasalarda bir miktar düşme eğiliminde olduğuna işaret eden Akbaşlı, bunun tamamen spekülasyon olduğunu savundu. 

 

Çok kısa zaman içersinde, Türkiye üretiminin netleşmesi ile fiyatların tekrar yükselme trendine gireceğini ifade eden Akbaşlı, "Kaldı ki, 2011 yazının sıcak ve kurak geçeceği endişeleri, zaten piyasalara yetmeyen 2011 yılı fındığı için daha da endişe verici durumları akıllara getirmektedir. Kısaca 2011 yılı fındık sezonunda, bu günkü şartlara göre en az 100 bin ton fındığa ihtiyaç olacağı kanaatindeyiz." dedi.

 

 

 

 

http://www.haberler.com/

Ekleme Tarihi
29.03.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Fındık Rekoltesi 600 Bin Tonun Altında




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız