Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

GAP KAYACIK SULAMA PROJESİ İNŞAATI -DSİ GAZİANTEP 202. ŞUBE MÜDÜRÜ GÖZE: -''BU YIL 25 MİLYON LİRALIK BİR HARCAMAYLA KAYACIK BARAJI SULUMA PROJESİNİ TAMAMLAMAYI HEDEFLİYORUZ'' -''PROJENİN TAMAMLANMASIYLA, GAZİANTEP VE KİLİS'TE 120 BİN DÖNÜMLÜK ARAZİ SULANARAK BÖLGE ÇİFTÇİSİNİN YÜZÜ GÜLMÜŞ OLACAK'' 
 
GAZİANTEP (A.A) -  Devlet Su İşleri (DSİ) Gaziantep 202. Şube Müdürü Abdullah Göze, ''Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında Gaziantep'te yürütülen GAP Kayacık Barajı Sulama Projesini bu yıl 25 milyon liralık bir harcama yaparak tamamlamayı hedefliyoruz'' dedi.
 
     Göze, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1997 yılında ihale edilip inşaatına başlanan GAP Kayacık Barajı ve Sulama Projesi'nin, baraj kısmının 70 milyon liralık bir harcamayla tamamlanarak 2005 yılında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açıldığını söyledi.
     Kayacık Barajı Sulama Projesi inşaatının ise halen devam ettiğini belirten Göze, sulama kanaletleri inşaatı için 2010 yılında 9 milyon 145 bin liralık bir harcama yapıldığını ifade etti.
     DSİ Genel Müdürlüğü tarafından bu yıl sulama projesine ciddi bir kaynak ayrıldığına dikkati çeken Göze, şöyle konuştu:
     ''Kayacık Barajı Sulama Kanaletleri projesini bu yıl tamamlamayı hedefledik. Bunun için ciddi bir ödenek payı ayrılması gerekiyordu. DSİ Genel Müdürlüğümüz projenin bu yıl bitirilmesi için geçmiş yılların en büyük ödenek payı olan 25 milyon liralık bir ödeneği ayırmış durumda. Söz konusu ödenekle bu yıl 20 bin dönümlük bir arazinin sulanması sağlanacak. 2009 yılında 50 bin, 2010 yılında da 50 bin olmak üzere toplam 100 bin dönümlük bir arazi şu anda sulanır durumda.
     Bu yılki boru döşeme çalışmalarıyla 20 bin dönümlük bir arazinin de sulanması sağlanmış olacak. Böylece proje kapsamında Gaziantep ve Kilis'te toplam 120 bin dönüm arazinin sulanması çalışmaları tamamlanmış olacak. Projenin tamamlanmasıyla, Gaziantep ve Kilis'te 120 bin dönümlük arazi sulanarak bölge çiftçisinin yüzü gülmüş olacak.''
     Göze, bu yıl sonu tamamlanması ön görülen sulama projesiyle Gaziantep'te 50 bin, Kilis'te de 70 bin dönümlük arazide sulu tarıma geçileceğini vurguladı.
     Proje kapsamında şu ana kadar Gaziantep ve Kilis il sınırlarında 27 kilometrelik ana kanalet yapıldığını, bu kanaletlere bağlı olarak da bu yılki çalışmalar dahil bölgede 550 kilometrelik sulama borusu döşenmiş olacağını bildiren Göze, şöyle devam etti:
     ''GAP Kayacık Barajı ve Sulama Projesi ile bölgedeki kurak tarım arazilerinde sulu tarıma geçilecek, verimlilikte ciddi bir artış olacak. Bu artışla birlikte Gaziantep ve Kilis çiftçisinin gelir düzeyi de ciddi bir şekilde artacak.
     Bölgede binlerce dönümlük birinci sınıf tarım arazisi mevcut. Bu tarım arazileri su olmadığı için kuru olarak değerlendirilmeye çalışılıyordu. Ancak, istenen verimlilik elde edilemiyordu, bu da bölge çiftçisinin gelir düzeyini sürekli düşük tutuyordu. Ayrıca bölge halkı da, meyve, sebze, tahıl ve baklagil gibi tarımsal ürünleri ülkenin diğer bölgelerinden sağlamaya çalışıyordu. Projeyle hem bölge çiftçisinin yüzü gülmüş olacak hem de tüketiciler taze ve ucuz tarımsal ürün tüketecek.'' 

Ekleme Tarihi
31.03.2011
Ekleyen Kişi
Kemal Erdoğan


Link: Gap Kayacık sulama projesi inşaatı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız