Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 03 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Kişi başı dondurma tüketimini 3,5 litreye çıkardı 

Sektörünün önde gelen firmalarından Algida’nın yatırımları ile ambalajlı dondurma piyasasının büyüklüğü 1 milyar TL sınırına geldi. Yeni bir fabrika kurmak için kolları sıvayan firma, kişi başı dondurma tüketimini de 2010 itibari ile 3,5 litreye çıkardı.


Öte yandan 2010’u dünyada başarıyla kapatan Algida, ev dışı dondurma tüketiminde birinci olurken, toplam dondurmada Amerika’dan sonra ikinci en büyük ülke konumunu elde etti.
Algida yönetimi dondurma piyasasını değerlendirdiği basın toplantısında markanın Türkiye ve dünyada yürüttüğü faaliyetler ile 2011 hedeflerini kamuoyuna açıkladı. Gazeteciler tarafından ilgiyle izlenen toplantıya Unilever Türkiye Gıda Pazarlama Başkan Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Seçkin ile Algida Pazarlama Direktörü Özgür Kölükfakı katıldı.
Toplantıda söz alan Özgür Kölükfakı, Algida’nın 2010’da hem dünyada hem de Türkiye’de önemli başarılar elde ettiğini vurguladı.
Türkiye dondurma piyasasının geçen sene önemli oranda büyüdüğünü dile getiren Kölükfakı, şunları kaydetti:
“Büyüme, litre temelinde yüzde 28 oldu. Dondurma gıda sektöründeki bisküvi, gazlı içecekler, meyve suları gibi diğer tüm ana kategoriler içinde en süratli büyüyen kategori oldu. 2009’u 104 milyon litre ve 800 milyon TL ile kapatan piyasa, 2010 Aralık ayında 134 milyon litre ve 945 milyon TL büyüme yakalayarak 1 milyar TL’ye dayandı. Bu büyümenin temelinde kişi başı dondurma tüketimindeki artış yatıyor. Algida olarak Türkiye piyasasına adım attığımız 1990’da senelik kişi başı dondurma tüketimi 0,3 litrelerde seyrediyordu. Bu rakam 2009 itibari ile 9 kat artarak 2,8 litrelere çıktı. 2010’da ise 3,5 litreyi gördü. Dolayısıyla ülkemizde kişi başı dondurma tüketim miktarı 21 yılda 10 kat arttı.”
Algida’nın 115 ülkede 5 milyar euroyu aşkın ciro ile dünyanın en büyük dondurma firması olduğunu aktaran Pazarlama Direktörü Kölükfakı, şöyle devam etti:
“Ev dışı ürünlerin tüketiminde dünyanın en büyük dondurma ülkesi haline gelip şampiyon olduk. Algida Türkiye toplam dondurma işinde ise ABD’nin ardından dünyanın en büyük ikinci Algida ülkesi oldu. 200 milyon litrelik üretim kapasitesi ile Algida Çorlu fabrikası ise dünyanın en büyük ikinci Algida fabrikası unvanını aldı.”

2015 VİZYONU, KİŞİ BAŞI DNDURMA TÜKETİMİNİ 2 KATINA ÇIKARMAK
Unilever Türkiye Gıda Pazarlama Başkan Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Seçkin ise Algida’nın yaptığı yatırımların ve bilinçlendirme faaliyetlerinin katkısı ile kişi başı dondurma tüketim rakamlarının arttığını ifade etti. Seçkin 2015 vizyonu ile ilgili olarak “Geçen sene kişi başı dondurma tüketimini 2,8 litreden 3,5 litreye çıkararak önemli bir adım daha attık. Hedefimiz, 2015 yılına kadar kişi başı tüketimi ikiye katlayıp 5,6 litre seviyesine getirmek.” açıklamasında bulundu.
Mustafa Seçkin, Türkiye’nin, kişi başı dondurma tüketim rakamlarının 14 litre olduğu ABD ve 8,5 litre olduğu Avrupa’nın gerisinde kaldığını savundu. Türkiye piyasasını bu ülkelere yaklaştırmak için çalıştıklarından bahsetti.

YENİ FABRİKA YATIRIMI YOLDA
Algida’nın 20 senede Türkiye dondurma piyasasına yaptığı yatırımın toplam değerinin 450 milyon euro olduğunun ve 3 bin 800 kişiye istihdam sunduklarını aktaran n Mustafa Seçkin, 2015 vizyonuna binaen yatırıma devam edeceklerini anlattı.
İkinci bir fabrika için yatırım kararı aldıklarını da duyuran Seçkin, yeni üretim alanı için fizibilite faaliyetlerine devam ettiklerini ve arsa noktasında Konya yerel yönetimleriyle temasta olduklarını bildirdi. Seçkin, fabrika yatırımının detayları netleştiğinde kamuoyunu bilgilendireceklerini de ekledi. (Cihan)

Ekleme Tarihi
31.03.2011
Ekleyen Kişi
Kemal Erdoğan


Link: Kişi başı dondurma tüketimini 3,5 litreye çıkardı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız