Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

 KAYSERİ (A.A)  - Fransa'da 18'incisi düzenlenen ''Chardonnay du Monde'' (Dünyanın en iyi Chardonnay'leri) yarışmasında, Kayseri'de üretilen Vinolus Chardonnay 2009 isimli şarap, gümüş madalya aldı.

     Yarışmaya, 38 ülkeden 914 şarap katılırken, yapılan değerlendirme sonucunda, yarışmaya Türkiye adına giren Vinolus Chardonnay gümüş, Vinkara Mahsen Chardonnay 2009 ise bronz madalya sahibi oldu.
     Gümüş madalyalı Vinolus Chardonnay 2009'un üreticisi Molu Tarım ve Hayvancılık şirketi yöneticisi Oluş Molu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, organik tarıma ağırlık verdiklerini ve tamamen doğal, hiçbir katkı maddesi kullanmadan üretim yaptıklarını söyledi.
     Birkaç yıl önce organik mamul ürün üretimine de geçtiklerini ifade eden Molu, ''Bunun en önemlisi de şarap oldu. Tamamen organik, hiçbir katkı maddesi kullanmadan sofralık ve şaraplık üzüm üretmeye başladık ve bu üzümlerden kendi şarabımızı da ürettik'' dedi.
     Kayseri'de ilk ve tek şarap üretim yeri olduklarını kaydeden Molu, sahip oldukları bölgenin iklim ve toprak yapısı olarak üzüm üretimine çok elverişli bulunduğunu vurgulayarak şöyle devam etti:
     ''150 dönümlük arazimizde, şaraplık üzüm üretimi yapıyoruz. Kırmızı ve beyaz şarap üretimi için bölgenin özelliklerine en uygun üzüm çeşitlerini üretiyoruz. Yıllık şarap üretim kapasitemiz yüksek olmasına rağmen, biz kaliteden ödün vermemek adına, kapasite altında çalışıyoruz. Tamamen organik ortamda yetiştirdiğimiz üzümlerimizden, filtrasyonunu da biraz azaltarak, tadı daha yoğun ve kaliteli şarap üretiyoruz. Dünyadaki en prestijli şarap yarışmalarından olan ve Fransa'da düzenlenen dünyanın en iyi Chardonnay'leri yarışmasında, 2009 yılı üretimi Vinolus Chardonnay şarabımız, gümüş madalya aldı. Yarışmadan sonra çok iyi geri dönüşler oluyor.''
     Ürettikleri şarapları, Kapadokya bölgesindeki turist ağırlıklı otel, restoran ve eğlence yerlerine, İstanbul, İzmir, Ankara'daki otel ve restoranlara verdiklerini kaydeden Molu, 'butik' tarzı üretim yaptıklarını ve üretimlerinin tamamını sattıklarını bildirdi.
     Kaliteli şaraplık üzüm elde etmek için üzüm çubuklarını diktikten sonra 5 yıl beklenilmesi gerektiğini ifade eden Molu, ''Bağlarımızdan elde ettiğimiz kaliteli üzümlerimizle bundan sonra da iyi, kaliteli ve uluslararası kabul gören şaraplar üretmeye devam edeceğiz. Bulgaristan bile şarapçılıkta dünyada tanınırken, Türkiye'nin adı hiç geçmiyor. Bizim Öküzgözü, Kalecik Karası, Boğazkere üzümlerimizle yapılan şaraplar hiç bilinmiyor. Biz şarapçılıkta da Türkiye'nin adının belli bir yere gelmesini çok istiyoruz'' diye konuştu. 

Ekleme Tarihi
31.03.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Kayseri'de üretilen şaraba, ''chardonnay du monde'' ödülü




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız