Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 09 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Ilıca 

Ordu'nun Fatsa ilçesi Ilıca beldesinde süt sığırcılığını geliştirmek amacıyla 'Süt Sığırcılığını Geliştirme Projesi' başlatılıyor.

Fatsa Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından ortaklaşa yürütülen 'Süt Sığırcılığını Geliştirme Projesi'nin hayata geçirilmesi töreni, beldenin spor salonunda yapıldı. Törene, Vali Orhan Düzgün de katıldı.

Süt Sığırcılığını Geliştirme Projesi kapsamında, beldeye bağlı köy ve mahallelerde yaşayan 16 aileye 32 adet Jersey kültür ırkı süt sığırı dağıtımı yapıldı.
Fatsa İlçe Tarım Müdürlüğü'nde Tarım Danışmanı olarak görev yapan Pelin Alar, projenin hayata geçirilmesi için Fatsa Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın katkı sağladığını belirtti. Pelin Alar, “Fatsa ilçemizin ekonomisinde tarımın etkisi çok önemli olup, ilçemiz halkının büyük çoğunluğu geçimin tarım ve hayvancılıktan sağlamaktadır. Tarımsal faaliyetler aile tipi küçük işletmelerce yapılmaktadır. Bu projeyle, Ilıca beldesinde yaşayan 16 ailemize 32 adet süt sığırı dağıtımı yapılarak, ailelerin bütçelerine katkı sağlanacaktır. Dağıtımı yapılacak olan süt sığırları dayanıklılık açısından bölgeye adaptasyon sağlamış Jersey kültür ırkı melezidir. Bu sığırların bakım ve besleme şartları haneler için zor olmayacaktır. Böylelikle tarımsal yönden sosyal ağırlıklı olan bu proje ile istenilen hedefe ulaşmak daha kolay olacaktır.” dedi.

Fatsa İlçe Tarım Müdürü Ahmet Doğruca, bakanlığın köy ve belde çiftçilerinin bilgiyi en kısa sürede alabilmeleri, karşılaştıkları problemleri anında danışabilmeleri, bulundukları yerlerdeki tarımsal faaliyetleri bir üst seviyeye çıkarabilmeleri için ziraat mühendisi ve veteriner hekim kadroları tahsis ettiğini aktardı.

Vali Orhan Düzgün de, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarının gelir getirici projeler hazırlayarak, işsiz insanları iş sahibi ve gelir sahibi yaptığını söyledi. Vali Düzgün şunları kaydetti: "Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları, fakru zaruret içerisinde bulunan, düzenli gelir getirici işe sahip olmayan vatandaşlarımıza yardım etmek için kurulmuştur. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarımız, doğrudan nakdi, gıda, giyim, sağlık yardımlarının yanında, gelir getirici, iş ve istihdam sağlayıcı değişik projeler hazırlıyor. Bu maksatla, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarımız tarafından 2010 yılında yaklaşık 66 proje hazırlanarak, 3 binin üzerinde vatandaşımıza iş ve istihdam sağlandı. Bunlardan birisi de Ilıca beldemizde hayvancılığı geliştirmek ve vatandaşlarımıza gelir sağlamak amacıyla hazırlanan Süt Sığırcılığını Geliştirme Projesi'dir.”

Konuşmaların ardından, proje kapsamında alınan 32 adet Jersey kültür ırkı sığır, kulak küpelerine göre çekilen kurayla hak sahibi olan 16 aileye teslim edildi. Kemal Engin ve Mustafa Engin isimli çiftçilerin kura çekimi sonrasında belirlenen 3,5 aylık gebe düveleri Vali Orhan Düzgün tarafından teslim edildi.

Vali Orhan Düzgün, projeden faydalanan Bucaklı köyünden 76 yaşındaki Ali Güvenkaya'ya hitaben, “Sizlere verilen bu hayvanlara çok iyi bakın. Bu hayvanları sakın kesmeye ya da satmaya kalkmayın. Bunlar 3- 4 aylık gebe sığırlardır. Bu hayvanlar sizlerin, gelir kaynağı, geçim kaynağıdır. Onlara çok iyi bakın.” tavsiyesinde bulundu. (Cihan)

Ekleme Tarihi
31.03.2011
Ekleyen Kişi
Kemal Erdoğan


Link: Ilıca'da süt sığırcılığı proje ile geliştirilecek




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız