Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 05 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Hava şartları, bağlarda  

HAVA ŞARTLARI, BAĞLARDA ''STRESE'' NEDEN OLUYOR -SARUHANLI ZİRAAT ODASI BAŞKANI OKUR: -''ŞU ŞARTLARDA GÖRÜNEN O Kİ, GEÇEN YILA NAZARAN REKOLTE BİRAZ DAHA DÜŞÜK OLACAK'' 

 

SARUHANLI (A.A) - Dünyaca ünlü Sultaniye cinsi üzümlerinin üretildiği Manisa'nın Saruhanlı ilçesinde, gündüz ve gece sıcaklık farkının yüksek olmasının bağlarda ''strese'' yol açtığı ve bunun sonucunda zirai hastalıklar görülmeye başlandığı bildirildi.

     Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede 90 bin dekar büyüklüğe sahip olan Sultaniye üzüm bağlarının, baharın gelmesiyle uyanmaya başladığını belirtti.

     Bağların uyanmaya başladığı bugünlerde gündüz ve gece arasındaki sıcaklık farkının çok yüksek olmasının rekolte açısından endişe yarattığını ifade eden Okur, şunları kaydetti:

     ''İlçemizde yetişen bağlarda hastalık görülmeye başladı, çubuklar istenilen düzeyde değil, yeni doğan çubuklar ölü çıkıyor. Bu durum ürünü olumsuz yönde etkileyecek. Şu an bağlar en tehlikeli dönemleri geçiriyor. Bağların uyanma döneminde olduğu şu günlerde gecenin soğuk, gündüzlerin sıcak olması bağlarda strese neden oldu. Bu da bağda 'ölügöz' meydana gelmesine neden oluyor. Şu şartlarda görünen o ki, geçen yıla nazaran rekolte biraz daha düşük olacak.''

     Okur, bağlarda büyük ölçüde verim kaybına yol açabilecek hastalıkların önüne geçilmesi için üreticilere İlçe Tarım Müdürlüğü ve ziraat mühendisleriyle koordineli çalışmaları ve gerekli ilaçlamaları yapmaları tavsiyesinde bulundu.

     Ziraat mühendisi Fatih Şahin ise bu yıl bağlarda göze çarpan en büyük problemin, ''mildiyö'' ve ''ölükol'' hastalıkları olduğunu kaydetti.

     Mildiyö hastalığının geçen yıl yaptığı enfeksiyondan kaynaklanan sporların, bağ çubuklarının üzerinde yoğun olarak bulunduğunu dile getiren Şahin, ''Ölükol hastalığı gözlerin verimsiz doğmasına, mildiyö ise yapraklarda meydana getirdiği lekeler nedeniyle yaprakların yeterince fotosentez yapamamasına bundan dolayı da bitkide gıda noksanlığına neden oluyor. Bu konuda üreticilerin mildiyö ve ölükol ilaçlamalarını ihmal etmeden zamanında atmalarını öneriyoruz'' dedi. 

Ekleme Tarihi
01.04.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Hava şartları, bağlarda ''strese'' neden oluyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız