Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Mardin 

NUSAYBIN'E KURULAN SERALARDA GUNES ENERJISINDEN FAYDALANILIYOR 

 

MARDIN (IHA) - Genis tarim arazilerine sahip Guneydogu Anadolu Bolgesi'nde seraciligin son yillarda yayginlasmasiyla birlikte tarim sektoru yeni bir ivme kazaniyor.

Gunes enerjisi panelleri ile isi sirkulasyonu yapilan seralarda uretilen urunler pazarda yer alirken, bolgede bircok kisiye istihdam kapisi aralaniyor. Mardin'in Nusaybin ilcesinde kurulan bircok serada elde edilen urunler ciftcilerin yuzunu gulduruyor. Avrupa Birligi (AB) Hibe Projeleri kapsaminda kurulan seralar devlet tarafindan yuzde 50 hibe yontemi ile destekleniyor. AB Hibe Projeleri kapsaminda Yenikoy mevkiindeki 3 serada gunes enerjisi panelleri kuran Adnan Yilmaz, panellerden elde edilen enerji sayesinde bitkilerin kokune sicak su gittigini soyledi.Yilmaz, seralarin ilkel olmadigini belirterek, "5 bin 40 metrekare uzerine bir sera kurduk. Yaklasik 500 bin liraya mal oldu. Bunun 250 bin lirasi devlet tarafindan karsilandi. Seralarin alt yapisi tamamen teknoloji ile donatilmis vaziyette. Gunes enerjisi panelleri sayesinde ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde verimli uretim elde edilebiliyor. Panellerin enerjisi ile isinan su, depoda isinarak damlama sistemi ile bitkilerin kokune gidiyor.

Bu da bitkilerin gelismesine faydali oluyor. Ayrica seranin icinde bulunan fanlar ise sicakligi seranin her yanina duzenli bir sekilde dagitiyor" dedi.

Iklim sartlarinin ve topragin seracilik icin uygun oldugunu belirten Yilmaz, seralarinda salatalik, salkim ve tekli domates ile biber yetistirdigini dile getirdi. Kendisine ait proje danismanlik burosunun da oldugunu kaydeden Yilmaz, danismanlik burolarinin acilmasiyla birlikte halkin projeler hakkinda bilinclendigini ve seraciliga ragbetin arttigini sozlerine ekledi.

Seracilik yatirimlarina danismanlik yapan firmada gorevli Irfan Oz ise bolgede seraciliga ragbetin artigina dikkat cekti. Bolgede daha once hayvancilik projelerinin on plana ciktigini ifade eden Oz,"Tarim ve Koyisleri Bakanligi'nin istihdam amacli projeleri ile bolgemizde seraciligin basli basina bir sektor olacagina eminin. Seracilik urun yetistiriciligi demek degildir. Seracilik demek isci bulmak demek, istihdam demektir. Seralar ekonomik sirkulasyonu kazandiracaktir" seklinde konustu.

Serada teknik eleman olarak gorev yapan Ziraat Muhendisi Mehmet Fidan ise seralarda bir donumden 30 ile 35 ton arasinda urun elde edilebilecegini soyledi. 

Ekleme Tarihi
02.04.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Mardin'de seracılık




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız