Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 05 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

SÜTTE ''MÜDAHALE KURUMU'' ÇALIŞMALARI -TZOB GENEL BAŞKANI BAYRAKTAR: ''ÖZEL SEKTÖR, KAMU VE MESLEK KURULUŞLARI 'SÜT MÜDAHALE KURUMU' OLUŞTURMAYA ÇALIŞIYORUZ. SÜTTE AVRUPA'DA OLDUĞU GİBİ FİYAT İSTİKRARI SAĞLAMAMIZ LAZIM. AKSİ TAKDİRDE SÜT FİYATLARI DAHA DA DÜŞECEKTİR'' -''ÜRETİCİ BATARKEN, SANAYİCİ YATIRIM YAPIYOR. DEMEK Kİ SANAYİCİ KAZANIYOR. BU NEDENLE ONLARI, DAHA HESAPLI OLMAYA DAVET EDİYORUM'' 

KONYA (A.A) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, süt fiyatlarındaki istikrarsızlığın önüne geçilmesi için sütte müdahale kurumu oluşturulması gerektiğini, bu yöndeki çalışmaların devam ettiğini söyledi.
 
     Bayraktar, bir programa katılmak için geldiği Konya'da, AA muhabirine yaptığı açıklamada, süt fiyatlarının çok düştüğünü ve bu durumdan büyük üzüntü duyduklarını ifade etti.
     Sütün litresinin bazı bölgelerde 55 kuruşa kadar düştüğünü dile getiren Bayraktar, Nisan ayından sonra verime bağlı olarak fiyatların bir miktar da düşebileceğini belirtti.
     Bayraktar, litrede 55 kuruşun maliyetin çok altında olduğunu, fiyatların litrede 80 kuruşun üstünde olması gerektiğini, aksi halde üreticinin zarar edeceğini dile getirerek, fiyatların daha da aşağı düşmesi durumunda ise hayvanların kesime gideceğini, besi ve süt hayvancılığının bu durumdan olumsuz etkileneceğini vurguladı.
     Türkiye'de süt hayvancılığının geliştirilmesi gerektiğini belirten Bayraktar, ''Aksi halde kırsalda kalkınmayı sağlayamaz, çiftçinin refahını artıramaz, besi hayvancılığını geliştiremezsiniz. Çiftçimizin ifadesi ile 'süt hayvanınız varsa, damızlık hayvanınız vardır, besi hayvanınız vardır.' Süt hayvancılığının zaman zaman böyle istikrasızlıklar yaşaması, besi hayvancılığını sekteye uğratıyor ve besi hayvancılığı yapan üreticilerimiz büyük sıkıntı çekiyor'' diye konuştu.
    
     -BAKANLIK TEDBİR ALIYOR-
    
     Bayraktar, süte ne kadar destek verilirse verilsin, fiyat istikrarı sağlanamaması durumunda üreticinin zamanla bu işi bırakmaya başladığını ve besi hayvanı bulma sıkıntısının ortaya çıktığını ifade ederek, şunları kaydetti:
     ''Geçen günlerde sayın Başbakana gittiğimizde sütte bir müdahale kurumuna ihtiyaç olduğunu ifade ettik. Sayın Başbakan da ilgili bakanına talimat verdi. Bu konuda çalışma yapılıyor. Şu an süt hayvancılığının içinde bulunduğu krizi önlemek için de Bakanlık tedbir almaya çalışıyor. Süt primlerinin artırılması ve süt tozu ithalatının önlenmesi gibi... Ancak süt fiyatlarına istikrar getiremezsek alınması planlanan bu tedbirler havada kalır. Bu nedenle bir müdahale kurumuna ihtiyaç var. Özel sektör, kamu ve meslek kuruluşları 'süt müdahale kurumu' oluşturmaya çalışıyoruz. Sütte Avrupa'da olduğu gibi fiyat istikrarı sağlamamız lazım. Aksi takdirde süt fiyatları daha da düşecektir. İstikrar sağlanamadığında damızlık hayvanlar kesilecek, sonra süt fiyatları yeniden yükselecek, bir süre sonra yeniden düşecektir. Bu istikrarsızlık süt üretimini artırmaz, verimliliği ve besi hayvancılığını olumsuz etkiler.''
    
     -MÜDAHALE KURUMU FİYATLARI ARTIRIR-
    
     Süt hayvancılığının muhakkak suretle çiftçinin zenginliği olarak görülmesi ve geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Bayraktar, müdahale kurumunun oluşturulmasıyla fiyatların bir miktar yukarı çıkacağını söyledi.
     Bayraktar, süt sektöründeki sanayicilere de uyarılarda bulunarak, ''Onların biraz fedakar olması lazım. Üretici sayesinde yatırım yapıyorlar. Yatırımlarından da geri kaldıkları yok. Üretici batarken, sanayici yatırım yapıyor. Demek ki sanayici kazanıyor. Bu nedenle onları, daha hesaplı olmaya davet ediyorum'' dedi. 

Ekleme Tarihi
02.04.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Sütte ''müdahale kurumu'' çalışmaları




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız