Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Nisan 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Tarsus Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer, 

NAR ÜRETİCİSİ BU YIL YÜKSEK REKOLTE BEKLİYOR -GEÇEN YIL OLUMSUZ HAVA KOŞULLARI NEDENİYLE 50 BİN TONA YAKIN ÜRÜN KAYBI OLAN TARSUS YÖRESİNDEKİ ÜRETİCİNİN BU YIL UMUTLU OLDUĞU BİLDİRİLDİ -ZİRAAT ODASI BAŞKANI ERGEZER: ''BU YIL YENİ MEYVE VEREN AĞAÇLARLA BİRLİKTE 70 BİN DEKAR ALANDA HASAT YAPILACAK''
 
ADANA (A.A) -  Geçen yıl olumsuz hava koşuları nedeniyle 50 bin tona yakın ürün kaybı yaşayan Mersin'in Tarsus ilçesindeki nar üreticilerinin bu hasat döneminde yüksek rekolte beklediği ve umutlu olduğu bildirildi.
     Tarsus Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünya nar üretiminin yıllık 1 milyon 400 bin ton olduğunu, ihtiyaç açığının ise 6 milyon 500 bin tonu bulduğunu söyledi.
     Başta Türkiye olmak üzere diğer bazı ülkelerin ihtiyacını karşılamak ve yöre çiftçisini alternatif ürünlere yönlendirerek gelir düzeyini artırmak amacıyla başlattıkları nar üretim alanlarını genişletme çalışmalarında başarılı olduklarını belirten Ergezer, talepleri karşılama yolunda emin adımlarla ilerlediklerini kaydetti.
     Ergezer, yörede Türkiye'nin nar üretiminin yüzde 60'ının karşılandığı belirterek, ''Geçen hasat döneminde 200 bin ton olması beklenen rekolte, nisan ve mayıs aylarında havaların soğuk gitmesi ve yağış nedeniyle yüzde 25 oranında düşmüş, 50 bin ton dolayında rekolte kaybı yaşamıştık. Ancak bu yıl hava koşulları 10-15 gün daha bu şekliyle sürerse yeni hasat döneminde kalite ve rekolte artışı olacak. Yeni meyve vermeye başlayan ağaçlarla birlikte rekoltenin 200 bin tonun üzerine çıkması bekleniyor'' dedi.
     Yörede 5 bin dekar alanda daha yeni nar bahçeleri tesis edildiğini, kayıt dışılarla birlikte toplam alanın 120 bin dekara yaklaştığını belirten Ergezer, şöyle konuştu:
     ''Yörede üreticilerimiz ürün kalitesi ve rekoltesini artırma noktasında sürekli bilgilendiriliyor. Bu konuda başlattığımız çalışmanın semeresini görüyoruz. Nar üretiminde gerçekten yöremizin adından söz ettirecek şekilde ciddi bir kalite elde ettik. Ancak mevsimsel sorunlardan dolayı ürünlerde, zaman zaman sıkıntı yaşanması kaçınılmaz. İnşallah bu sezon geçen yıl olduğu gibi hava koşullarına bağlı sıkıntı yaşamayız. Bu yıl yeni meyve veren ağaçlarla birlikte 70 bin dekar alanda hasat yapılacak. Yeni tesis edilen bahçelerle her yıl sürekli artış bekliyoruz.''
    
     -İHRACATA YÖNELİK-
    
     Ergezer, üretilen narın tamamına yakınının ihraç edilebilecek kalitede olduğunu söyledi.
     Geçen yıl rekolte düşük olunca ihracatçı firma temsilcilerinin yörede köy köy gezerek ürün bağlantısı yaptığını anımsatan Ergezer, ''Yöremizde üretilen narın yüzde 85'i ihraç ediliyor. Hedefimiz ihracat ve üretim rakamlarını artırmak. Nar üretim alanlarını genişleterek, Türkiye'nin dünyada ilk sırada yer almasını sağlamak için gayretimiz sürecek'' dedi. 

Ekleme Tarihi
02.04.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Nar üreticisi bu yıl yüksek rekolte bekliyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız