Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

ADANA (A.A) - Türkiye'nin karpuz üretiminin önemli bir bölümünü karşılayan ve turfanda olarak erkenci ürünleri tüketime sunan Adana'da, çiftçiler, geçen yıl bazı alanlarda karantina uygulanmasına ve ciddi verim kayıplara yol açan ''bakteriyel meyve lekesi-meyve yanıklığı hastalığı''na karşı uyarılıyor.
     Tarım İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürü Ahmet Güneş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl Adana'da, geçen yıl olduğu gibi açık alanda 53 bin dekar, örtü altında ise 98 bin dekarın üzerinde karpuz üretiminin yapılmasının beklendiğini söyledi.
     Geçen yıl karpuzda 800 bin ton rekolte elde edildiğini hatırlatan Güneş, bu yıl ise gerçekleştirdikleri eğitim çalışmaları ve uyarıların etkisiyle bu rakamın daha da yükseleceğini umduklarını ve kalitede önemli artış beklediklerini kaydetti.
     Yüksek verim ve tüketicinin damak tadına uygun kalitede üretim gerçekleştirmek amacıyla özellikle bitki hastalıkları ve zararlılarına karşı çeşitli önlemler aldıklarını anlatan Güneş, bu kapsamda çeşitli çalışmalar yaptıklarını ifade etti.
     Geçen yıl karpuz alanlarında yapılan tarla kontrollerinde iç ve dış karantina listelerinde bulunan ''bakteriyel meyve lekesi-meyve yanıklığı'' (Acidovorax avenae) hastalığına rastladıklarını bildiren Güneş, şunları kaydetti:
     ''Geçen yıl ildeki tüm karpuz alanlarında yapılan tarla kontrolleri sırasında Kozan, Yüreğir ve Karataş ilçelerindeki bazı ekim alanlarında bu hastalığı tespit ettik ve yayılmaması için gerekli karantina tedbirlerini uyguladık.
     Karpuz ve kavunun en önemli sorunlarından biri olan bu hastalık, bitkinin gelişme dönemine bağlı olarak çok ciddi ürün kaybına neden oluyor. Özellikle erken dönemdeki enfeksiyonlar ürünün pazar değerini tamamiyle yok ediyor.''
   
     -SERTİFİKALI ÜRÜN VE DEZENFEKTENİN ÖNEMİ-
   
     Güneş, hastalığın geçen yıl karantina uygulanan ekim alanları çevresinde tekrar ortaya çıkmaması için gerekli çalışmaları yaptıklarını belirterek, bu kapsamda bölgelerdeki üreticileri bilgilendirdiklerini ve kontrollerini aralıksız sürdürdüklerini kaydetti.
     Hastalığın fidelerde, yapraklarda ve meyvelerde belirti verdiğini hatırlatan Güneş, üreticileri bu konuda dikkatli olmaları konusunda uyardı.
     Güneş, hastalıktan korunmak için öncelikle sağlıklı tohum veya fideleri kullanmak gerektiğini ifade ederek, şöyle devam etti:
     ''Bu nedenle üreticilerimizin fide alırken mutlaka ''Zirai Karantina Taşıma ve Satış Sertifikası'nın olup olmadığına dikkat etmeleri gerekiyor.
     Ayrıca fideler testlenmeli, kullanılan alet ve ekipmanlar yüzde 5'lik çamaşır suyu ile dezenfekte edilmeli, bulaşma varsa fideler imha edilmelidir. Hastalık görülen alanlarda 4 yıl süreyle kabakgil üretimi yapılmamalı. Bulaşık alanlardaki ürünlerin sürülerek imha edilmesi, meyve ve bitkinin kıyılarak parçalanması gerekmektedir.''
     Güneş, yörede karpuz ve kavun ekiminin tamamlandığını hatırlatarak, mayıs ayının ikinci haftasından itibaren hasadın başlayacağını sözlerine ekledi.

Ekleme Tarihi
03.04.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Karpuz üreticisine hastalık uyarısı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız