Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

      Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Salih Özmen, 2023 yılı için 13,7 milyar dolarlık ihracat hedefi koyduklarını söyledi. Buna ulaşmak amacıyla da tanıtım grubu kurma karalı aldıklarını belirtti. Birliğin 2010 yılı olağan mali genel kurulunda Şekerleme ve Şekerli Mamuller, Un ve Unlu Mamuller ile Makarna, Bulgur, Bakliyat ve Mamulleri tanıtım grupları kurulması kararlaştırıldı. Üç grup, bütçelerinin yüzde 90’ını yurtdışı, yüzde 10’unu ise yurtiçi tanıtımda kullanacak.
Yönetim Kurulu Üyesi Özmen, yaptığı konuşmada birlikleri bünyesinde çok farklı sektörlerin faaliyet gösterdiğini, hepsini kucaklayacak şekilde üç tanıtım grubu kurma kararı aldıklarını ifade etti. Özmen, “Sektörümüzün yıllık toplam ihracatı 4 milyar 300 milyon dolar. Üç tanıtım grubumuzda, binde 1 oranında kesinti yapacak. Oluşacak 4 milyon dolarlık bütçeyle dünya genelindeki önemli fuarlarda tanıtım yapılacak.” dedi.
Türkiye’nin un ihracatında çok iyi bir konumda olduğuna işaret eden Salih Özmen, Irak ve Libya pazarlarında yoğunlaşan Türk un ihracatçılarının, son dönemde Filipinler ve Endonezya’da da başarı yakaladığını, önümüzdeki dönemde hedef pazarlarınınsa Güney Kore ve Uzakdoğu ülkeleri olduğunu, günlük bin ton kapasiteli fabrikalar kurduklarını ifade etti. Türkiye’de sert drum buğdayından üretilen bulgurun hem kaliteli hem de sağlıklı bir besin maddesi olduğunu kaydeden Özmen, şunları söyledi: “Dünyanın en iyi buğdayı bizde. Avrupa’da ve diğer gelişmiş ülkelerde, diyabet sebebiyle pirinç ve makarnadan bulgura ciddi bir geçiş var. Birleşmiş Milletler, bulguru yardım malzemeleri listesine aldı. Bulgur tanıtımına ağırlık verirsek, bu durumu Türkiye açısından fırsata çevirebiliriz.”
Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Korkut Özsoy ise Türkiye’nin tarım ürünleri üretimine gerekli desteği vermediğini, üreticilere destek sağlanması halinde karşılığının fazlasıyla alınacağını, dünya gıda ürünleri fiyatlarındaki yüksek seyrin iki üç sene daha sürmesini beklediklerini söyledi. Ege Bölgesi’nde pamuk fiyatlarındaki artış sebebiyle üreticilerin mısır yerine pamuk ekimine yönelmesini beklediklerini anlatan Özsoy, “Mısır üretiminin bir miktar düşmesini bekliyoruz ancak toplamda sanayi sektörlerini etkilemez. Ege Bölgesi’ndeki üretici, meyve suyu para edince meyve ağacı ve seraya yöneldi.” şeklinde konuştu.(Cihan)

Ekleme Tarihi
04.04.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Hububat ihracatçıları tanıtım atağı başlatıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız