Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 18 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Dalaman-Akkopru-Baraji 

Muğla'nın Köyceğiz İlçesi Beyobası Beldesi sınırları içinde, yılda 1 milyar 700 milyon metreküp suyunu denize döken Dalaman Çayı üzerinde yapılan Akköprü Barajı, su tutmaya başladı.

Eskiden insanların yürüyerek gezdiği yerlerde artık teknelerle dolaşmaya başlandı. Önümüzdeki Ekim ayında elektrik üretimine başlayacak olan barajı yapan NTF Firması'nın Projeler Müdürü İlker Akar, "Barajın elektrik üretmeye başlamasıyla yılda 70 milyon dolarlık enerji geliri sağlanacak. Baraj için şu ana kadar 300 milyon Dolar harcandı" dedi.

NTF Firması'nın 12 kilometrekarelik alanda, 12 Mayıs 1996 tarihinde çalışmalara başladığı, Ege'nin GAP'ı olarak nitelendirilen Akköprü Barajı tamamlandı. 13.5 milyon metreküp gövde hacmi olan ve yılda 343 milyon kilowatsaat enerji üretecek barajın kapakları 31 Mart perşembe günü kapatıldı. Su tutma işlemi tamamlandığında barajın göl hacminin 420 milyon metreküp olacağı belirtildi. Barajdan bölgede, 14 bin 192 hektarlık tarım alanı da sulanabilecek.Baraj inşaatı başlamadan, M.S. 4'üncü Yüzyıl'da yapılan ve Roma Dönemi eseri olan tarihi Akköprü Köprüsü sular altında kalacağı için, aslına uygun olarak restore edildikten sonra su geçirmez kille kaplanarak koruma altına alındı. 12 köyü birbirine bağlayan ve ayrıca Denizli'nin Acıpayam ve Çameli ilçeleri ile Köyceğiz ve Dalaman arasındaki ulaşımı sağlayan demir köprü de sökülerek köy muhtarlıkları arasında paylaştırıldı.

MAYIS AYINDA BAŞBAKAN AÇACAK

NTF Şirketi Projeler Sorumlusu İlker Akar, Akköprü Barajı'nın mayıs ayının ilk haftasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılacağını söyledi. İlker Akar, barajın inşaat aşamalarıyla ilgili de şunları söyledi: "Buraya 1996 yılı şubat ayında adım attık. 12 Mayıs 1996'da yol inşaatı başladı. Makine parkuru arttırıldı, derivasyon tünelleri yapılıp su verildi. 30 milyon liralık makine parkı ile baraj tamamlandı. 2007 yılında gövde bitti. Baraj 2010'da tamamlandı. 31 Mart 2011'de de su tutma işlemi için kapaklar kapatıldı. Açılışı mayıs ayının ilk haftasında Başbakan Recep Tayip Erdoğan tarafından yapılacak. Barajın su tutmasıyla, ekim ayında bölge tamamen sular altında kalacak ve enerji üretimi başlayacak. Barajın elektrik üretmeye başlamasıyla yılda 70 milyon dolarlık enerji geliri sağlanacak. Baraj için şu ana kadar 300 milyon Dolar harcandı."

 

 

www.haberler.com

Ekleme Tarihi
05.04.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Ege'nin Gap'ı Su Tutuyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız