Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Erzincan’da her yıl 180 bin meyve fidanı toprakla buluşuyor 

ERZİNCAN (İHA) - Erzincan’da meyvecilik sektörü hızlı gelişimini sürdürüyor. Erzincan genelinde her yıl yaklaşık 180 bin fidanın toprakla buluşurken sektörde yaşanan gelişmeler umut veriyor.

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Erzincan İl Tarım Müdürü Ali Lek, “Bölge illeri arasında farklı iklimiyle mikroklima özelliği taşıyan Erzincan, son 10 yıllık süreçte meyvecilik alanında büyük atılımlar gerçekleştirmiştir. Müdürlüğümüzün Erzincan İl Özel İdaresi kaynaklı meyvecilik projeleri ve Birleşmiş Milletlerin finanse ettiği Sivas-Erzincan Kalkınma Projesinden sağlanan kaynaklarla onbinlerce meyve fidanı toprakla buluşmuştur. Öyle ki son yıllarda modern anlamda yüzlerce dekar kapama meyve bahçesi tesisi gerçekleştirilmiştir. Yapılan bu yatırımlar meyvelerini vermeye başlamış ve Erzincan çevre illere başta elma, üzüm, kiraz olmak üzere değişik meyve türlerini satmaya başlamıştır” dedi.

Meyvecilik sektörünün daha da geliştirilmesi için çalışmaların devam edeceğini vurgulayan İl Müdürü Ali Lek, “Özellikle Üzümlü ilçemiz ile Merkez ilçemize bağlı köy ve beldelerde yoğunlaşan meyvecilik faaliyetleri Erzincan’ın tarımsal geleceği adına umut vermektedir. Erzincan bölgemizdeki diğer illere göre birçok avantaja sahiptir. Başta iklim ve toprak özellikleri olmak üzere, Doğu Anadolu ile Karadeniz ve İç Anadolu bölgeleri arasında köprü görevi gören konumu bu avantajlardan en önemlileridir. Kurumlarımız gerek fidan tedariki gerekse teknik yardım konusunda Erzincan çiftçisine destek vermeye devam etmektedir. İlde değişik noktalara kurulan Tahmin ve Erken Uyarı sistemleri ile meyve bahçelerinde görülebilecek muhtemel hastalık ve zararlılar konusunda çiftçilerimiz uyarılarak zamanında gerekli zirai mücadeleleri yapılarak, gereksiz ilaçlamaların önüne geçilmesi sağlanmakta; böylece hastalık ve zararlıların kontrol altına alınması ile verim ve kalite artışında büyük başarı sağlanmaktadır. Yine son yıllarda meyve fidanlığı tesisleri inşa edilerek bu alandaki eksiklikler de giderilmektedir.

 

Meyvecilik sektöründe Erzincan olarak yaşadığımız sorunların en önemlisi şüphesiz pazarlama sorunudur. Ancak son yıllarda Erzincan’da üretilen kiraz ve cimin üzümünde bu sorun aşılmıştır. Ancak elma, kayısı gibi bazı ürünlerdeki pazarlama sıkıntılarımız devam etmektedir. Elbirliği ile bu sorunu da yakında çözeceğimize inanıyoruz. Gerekli tanıtım ve pazarlama çalışmalarının daha da yoğunlaştırılması alıcıları bölgemize çekecektir. Bakanlığımızın ve Valiliğimizin tarımsal üretim konusunda verdiği teşvik ve destekleri üreticilerimize basın yayın yoluyla ve birebir mesai arkadaşlarımızla üreticilerimize duyurmaya çalışıyoruz. Üreticilerimizin teşvik ve desteklerden daha fazla faydalanmaları için taleplerinizi mesai sınırlaması gözetmeden almaya hazırız.

Yapmamız gereken tek şey üretimde verim ve kalitenin yanı sıra üretim miktarını artırmaktır. Bu açıdan Erzincan Tarım İl Müdürlüğü olarak her türlü teknik desteği sağlamaktayız. Bahçenin tesis edilmesinden fidana kadar, hastalık ve zararlı kontrolünden budamaya kadar birçok alanda çiftçilerimize hizmet veriyoruz. Erzincan’ın ve Erzincan çiftçisinin kazanması için daha çok çalışmaya devam edeceğiz. Bizler bugün burada modern bir bahçede kaliteli üretim ve hasat, ambalajlama ve depolamanın yapılabildiğini üreticilerimize göstermeye çalışıyoruz” diye konuştu.İl Müdürü Lek bu yıl sanayi meyveciliğinin geliştirilmesi amacı ile Erzincan İl Özel İdaresinden sağlanan kaynakla Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından yetiştirilen 15 bin adet zerdali fidanının ücretsiz olarak halka dağıtıldığını kaydetti.

Ekleme Tarihi
06.04.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Erzincan’da her yıl 180 bin meyve fidanı toprakla buluşuyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız