Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Su ürünleri ve kanatlı sektöründe 1 milyar dolar coşkusu yaşanıyor 

Son yıllarda Türkiye’nin ihracatta yıldız sektörleri arasında yer alan su ürünleri ve hayvansal mamuller, 2005'te 2010 sonu için ortaya koyduğu 1 milyar dolar hedefine, 2011 Mart ayında ulaştı.
 
Küresel ekonomik kriz sebebiyle üç ay geciktiklerini belirten Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Sinan Kızıltan, 2023 yılı hedeflerininse 3 milyar dolar olduğunu söyledi.
Birliğin 2010 yılı olağan mali genel kurulunda konuşan Kızıltan, “Türkiye’nin, 2023'te 500 milyar dolar ihracat hedefi var. Bunda bizim payımız 2,5–3 milyar dolar. Bununla ilgili çok detaylı çalışmalar yapıldı. Hedefi rahatlıkla tutturabileceğimize inanıyorum.” dedi.
Bugüne kadar su ürünlerinin yıldız sektör olduğuna dikkat çeken Kızıltan, “Kanatlı da yükselen bir sektör; toplam ihracatımızda yüzde 36’lık paya geldi. Kanatlı ve yumurta sektörü, daha işin başında. Tanıtımla ilgili özel bir çalışma yapılmamış. Bu konuyla özel olarak ilgileniyoruz. Kanatlı Tanıtım Grubu’nu bu amaçla kurduk. Su ürünlerine göre kanatlı ve yumurta sektörünün büyüme potansiyelinin daha fazla olduğunu görüyoruz.” şeklinde konuştu. Su ürünleri sektörüne sağlanan yıllık 130 milyon lira desteklemenin devamı konusunda yaptıkları çalışmaların meyvelerini verdiğini, 2013 sonuna kadar süreceğini anlatan Birlik Başkanı Kızıltan, ondan sonra da kesilmemesi için çalıştıklarını, desteklemeler sayesinde sektörün yıllık üretiminin 15 binlerden 120 bin tonlara çıktığını kaydetti.
Türkiye’nin balık ithalat rakamlarındaki ciddi artış sebebiyle 2011 yılı başında gözetim kararı çıkarttıklarını anlatan Sinan Kızıltan, “Özellikle Uzakdoğu’dan gelen ve ucuz fatura edilen pangasus, kömür balığı gibi balıkların girişini büyük ölçüde önledik. Türkiye’nin, ihracatçı ülke özelliğinin korunması sağlandı. İthalat bu hızla devam etseydi, bir sene sonra ihracatımızdan daha fazla olacaktı. Bu da devlet nezdinde su ürünleri sektörüne bakışı değiştirecekti.” dedi.

Ekleme Tarihi
06.04.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Su ürünleri ve kanatlı sektöründe 1 milyar dolar coşkusu yaşanıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız