Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
İran 

Yurtdışında başarılara imza atan Türk firmaları, Türkiye'de ilginç engellerle karşılaşıyor. İran'da hurma şekeri üreten Alcas Şirketler Grubu, Rusya, Malezya, birçok Avrupa ülkesine gönderdiği ürünü Türkiye'de satamıyor. Şirket, 58.5 oranındaki verginin düşürülmesi halinde Türkiye pazarına girecek.

Türkiye'nin 'komşularla sıfır problem' politikası ve vizelerin karşılıklı olarak kaldırılması, meyvelerini vermeye başladı. Atılan adımların ardından yüzlerce işadamı da Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerine yatırım yapma kararı aldı. Türkiye'de alüminyum profil sistemleri üzerine üretim yapan Alcas Şirketler Grubu da 2008 yılında İranlı bir şirketle 22 milyon Euro'ya 'hurma şekeri' üreten Shahd Babel Pars isimli bir fabrika kurdu. İran'ın Tebriz şehrinde faaliyete geçen fabrika, bir yıl sonra ülkede yılın en iyi yabancı yatırımı seçildi. Almanya, Avusturya, Rusya, Çin, Malezya ve Bulgaristan başta olmak üzere onlarca ülkeye ihracat yapan şirket, Türkiye'ye ise 'hurma şekeri' getiremiyor. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın Tarım Koruma Kanunu kapsamında bu üründen yüzde 58,5 oranında vergi alması şirketin Türkiye hayallerini sekteye uğratıyor. Aynı ürünün Almanya ve benzeri pazarlara yüzde 0,5 Gümrük Vergisi ile girdiğini belirten Alcas Alüminyum ve Profil Sistemleri Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yılmaz, bakanlığın ürüne 'şekere rakip olur' kaygısı ile sıcak bakmadığına ancak 'Süheyl' isimli hurma şekerinin kesinlikle şekere rakip olmayacağına dikkat çekiyor.

 

Shahd Babel Pars şirketinin patronu Mehmet Yılmaz ve İranlı ortağı Said Baghban Orandi, yatırım planları ve karşılaştıkları bürokratik engellerle ilgili Zaman'a açıklamalarda bulundu. Ürünün Türkiye pazarına giriş yapması için Çatalca serbest bölgede bir yer kiraladıklarını belirten Yılmaz, yaklaşık bir yıldır hiçbir mesafe alamadıklarından dert yandı. Ürünün Türkiye'de iki gıda markası tarafından denendiğinin ancak kullanım izni olmadığı için satış gerçekleştiremediklerinin altını çizen işadamı, "Bizim ürettiğimiz ürün kesinlikle şekere emsal değil. Bu ürün şekerden daha pahalı ve kullanım alanları da çok farklı. Ancak Tarım Bakanlığı şeker üreticilerini koruma adına bizden yüksek Gümrük Vergisi istiyor. Bu şartlar altında bu ürünü piyasaya satmamızın imkânı yok. Bir Türk olarak Avrupa ülkelerine ihracat yaparken, ülkeme bir gram bile ürün satamıyorum." açıklamasında bulundu. Yılmaz, ayrıca gümrük duvarının ortadan kalkması halinde Türkiye'yi bir üst bölge olarak kullanıp, Avrupa ve Asya'ya ihracat gerçekleştirmeyi amaçladıklarını sözlerine ekledi.

 

İran'da 'hurma şekeri' fabrikası kurulmadan önce milyonlarca ton hurmanın çöpe gittiğini belirten Orandi, fabrikanın kurulmasının ardından bu israfın önüne geçildiğini dile getirdi. Aynı zamanda bu ortaklıkla birlikte yüzlerce çiftçinin de ürünlerinin işlenir hale geldiğini aktaran İranlı işadamı, bu sayede Tebriz bölgesinde ciddi bir ticari hareketlilik yaşandığını kaydetti. Hurmayı endüstriyel ortamda sıkarak suyunu çıkardıklarını aktaran Orandi, ürünün içerisine su haricinde hiçbir katkı maddesi katmadıkları bilgisini verdi. 'Süheyl' ismini verdikleri şekeri dünyanın birçok ülkesine ihracat yaptıklarının altını çizen İranlı işadamı, en büyük sıkıntıyı ise Türkiye pazarına girişte yaşadıklarını anlattı. Türkiye'de bu ürüne uygulanan Gümrük Vergisi'nden şikâyet eden İranlı işadamı, vergi oranında bir azalma olması halinde Türkiye'ye de ek bir tesis kurabileceklerini kaydetti. İranlı işadamı, aynı ürünün İran ordusu tarafından tüketildiğini ve Zemzem Kola'nın tatlandırılmasında da kullanıldığını söyledi.

 

 

 

http://www.zaman.com.tr/

Ekleme Tarihi
07.04.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: İran'da hurmadan şeker üretti Türkiye'de yüksek vergiye takıldı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız