Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

ADANA (A.A) - Adana Çiftçiler Birliği İkinci Başkanı Mutlu Doğru, Mart ayından bu yana tezgahlarda yer alan İran karpuzunun üreticiye zarar verdiğini belirterek, ithalatın durdurulması gerektiğini söyledi.


     Doğru, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çukurova'da son yıllarda seralarda damlama sulamayla yapılan yetiştiricilik sayesinde karpuz hasat zamanının öne alındığını bildirdi.
     Bu yıl karpuzunun Nisan ayı sonundan itibaren piyasaya çıkacağını belirten Doğru, ''Bölgemizde çoğunlukla küçük çiftçiler tarafından yapılan karpuz tarımı her yıl artan üretim maliyetleri ve pazar garantisi olmaması nedeniyle yüksek risk taşımanın yanı sıra İran karpuzu nedeniyle de haksız rekabetle karşı karşıya kalıyor'' dedi.
     Doğru, bu yıl mart ayından itibaren sınır ticareti kapsamında ülkeye giren İran karpuzunun pazarı erken doyurduğunu ve Adana karpuzunun turfanda özelliğini yitirmesine neden olduğunu savunarak, şunları söyledi:
     ''Bunun yanı sıra bölgemizde narenciye için en büyük tehdit haline gelen Citrus Greening 'Narenciye Yeşillenme' hastalığının yayılmasına neden olan vektör böcek Asya ve Afrika afidinin İran'da tespit edildiği bilinmektedir. İran karpuzu ile ülkemize girebilecek bu zararlı bölgemiz açısından risk yaratmaktadır ve çok büyük ekonomik zararlara yol açabilir. Bu konu ile ilgili önlem alınması için 9 Temmuz 2010 tarihinde yaptığımız Ankara ziyaretimizde Tarım ve Köyişleri Bakanımız aracılığıyla ilgili Koruma Kontrol Genel Müdürlüğüne bilgi verdik. Ancak alınan tüm önlemlere rağmen İran'dan karpuz ithalatının sürmesi üreticilerimizi kaygılandırıyor.''
     Doğru, İran'dan karpuz ithalatının bir an önce durdurulmasını beklediklerini belirterek, bu durumunun karpuz üreticisi kadar hastalık ve zararlıların İran'dan Türkiye'ye taşınması riski nedeniyle narenciye üreticilerini de yakından ilgilendirdiğini sözlerine ekledi.

Ekleme Tarihi
07.04.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Üreticinin İran karpuzu kaygısı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız