Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 Turizmci aileden şarap sektörüne yeni bir marka  

TURİZMCİ AİLEDEN ŞARAP SEKTÖRÜNE YENİ BİR MARKA ''ARCADİA''... -TRAKYA'DA 12 MİLYON DOLARLIK YATIRIMLA OLUŞTURULAN ARCADİA BAĞLARI, YILLIK 150 BİN LİTRE ŞARAP ÜRETİM KAPASİTESİNE SAHİP -ŞİRKET, ŞARAP ÜRETİMİNİN YANI SIRA LÜLEBURGAZ'DA KURULU BAĞIN DA YER ALDIĞI ARCADİA ÇİFTLİĞİ PROJESİYLE BÖLGEYİ, AGRO, EKO VE GASTRONOMİ TURİZMİNDE TÜRKİYE'NİN ÖNEMLİ MERKEZLERİNDEN BİRİNE DÖNÜŞTÜRMEYİ HEDEFLİYOR

 

İSTANBUL (A.A) - Kıyı turizmi tesislerinden Robinson Club Sarıgerme Park tatil köyünün sahibi GBH Turizm A.Ş'nin ortakları Zeynep Arca Şallıel ve Özcan Arca'nın kurduğu A Bağcılık, ''Arcadia'' markasıyla şarap üretti.

     Trakya Bölgesi'ni Türkiye'nin yeni agro turizm merkezi haline getirmeyi amaçlayan projenin başlangıcı olan Arcadia Bağları, 12 milyon dolarlık yatırım tutarı ve yıllık 150 bin litre şarap üretim kapasitesine sahip. 2 bin dekarlık toplam arazinin 350 dekarında kurulan Arcadia Bağları, 8 yıl süren çalışmanın ardından ilk rekolte ürünleriyle Türk şarap sektöründe yerini aldı.

     Şirket, şarap üretiminin yanı sıra Lüleburgaz'da kurulu bağın da yer aldığı Arcadia Çiftliği projesiyle bölgeyi, agro, eko ve gastronomi turizminde Türkiye'nin önemli merkezlerinden birine dönüştürmeyi hedefliyor.

     A Bağcılık Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Arca Şallıel, Arcadia şaraplarının tanıtımı amacıyla düzenlenen toplantıda, Uluslararası Bağ ve Şarap Örgütü'nün 2009 verilerine göre dünya şarap üretiminin 268,7 milyon hektolitre olduğunu, Türkiye'nin aynı tarihteki üretiminin ise 47,5 milyon litre olarak kayda geçtiğini belirterek, Türkiye'de şaraplık üzüm üretiminin son 7 yılda yüzde 30'a yakın artış gösterdiğini kaydetti.

     Şallıel, Türkiye'nin, dünya şarap üreticisi 62 ülke arasında ilk 30'da yer almadığını, çalışmalarıyla Türkiye'nin dünya pazarında yerini bulmasına katkıda bulunmayı amaçladıklarını kaydederek, ''A Bağcılık olarak yatırıma başlamadan önce dünyanın önde gelen şarap üreticisi ülkelerinde yapılan çalışmaları yerinde izledik ve titiz bir arazi seçimi sürecinin ardından Lüleburgaz'da yatırıma karar verdik'' dedi.

    

     -TARİHİ ŞARAP YOLU'NDA YATIRIM-

    

     Bölgede yaptıkları toprak analizlerinin üretmek istedikleri şaraplar için çok uygun sonuçlar verdiğini görmeleri üzerine bağları Lüleburgaz'ın kuzeyi ile Istranca Dağları arasındaki bölgede, tarihi ''Şarap Yolu''nun geçtiği topraklarda, Çeşmekolu ve Hamitabat köyleri arasında kurduklarını belirten Şallıel, Arcadia Bağları'ndaki şarap üretimi ile ilgili şunları kaydetti:

     ''Geleneksel yöntemlerle modern olanakları bir arada değerlendiriyoruz. Yerinde üretim, elle hasat, mikrovinifikasyon, yer çekimi tekniği ile bağında şişeleme yapıyor, Lyre Telli Terbiye Sistemi'ni Türkiye'de ilk kez kullanıyor ve tüm bu süreçleri sürdürülebilir bağcılık anlayışıyla yürütüyoruz. Lezzet değişimine yol açacak hiçbir manipülatif işlem uygulanmayan şaraplarımızı bağlarımızdan gelen üzümlerden üretiyoruz. Bağlarda biyo çözünürlük özelliğine sahip, üzümde veya doğada kalıntı bırakmayan ürünler kullanıyoruz.''

     Arcadia Bağları'nda Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Sauvignon Blanc, Sauvignon Gris, Sangiovese, Pinot Gris, Öküzgözü ve Narince olmak üzere 9 farklı cins üzüm yetiştirdiklerini anlatan Şallıel, Arcadia şaraplarını, kırmızı, beyaz ve roze olarak şarapseverlerin beğenisine sunduklarını, doğal çökme yöntemiyle durultulan ve en saf haliyle şişelenen Arcadia şaraplarının, henüz piyasaya sunulmadan Madrid'de düzenlenen Premios Nuevo Vino yarışmasında 2009 rekoltesiyle kırmızı şarapla altın, roze şarapla bronz madalya aldığını söyledi.

     Türkiye'de 100 kayıtlı üretici bulunduğunu belirten Şallıel, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, tavsiye edilen perakende satış fiyatının kırmızı şarap için 60 lira, roze ve beyaz şarap için 37 lira olduğunu, 4 aydır piyasada bulunduklarını, restoran ve otellerin dışında belli başlı perakende noktalarında da yer aldıklarını, büyük zincir marketler için de görüşmelerinin sürdüğünü anlattı.

    

     -AGRO-EKO TURİZM TESİSİ-

    

     A Bağcılık Kurucu Ortağı Özcan Arca da, Türkiye'nin 20 milyar doları aşan bir turizm gelirine sahip olduğunu, eko-turizmin ise sektörün dünyadaki gelişiminden 3 kat daha hızlı büyüme gösterdiğini ifade ederek, Arcadia Bağları ve Arcadia Çiftliği projesiyle çok yönlü ve alternatif bir eko-turizm hizmeti sunmayı planladıklarını kaydetti.

     Arca, projeyle Trakya bölgesinin tarihi ve doğal güzelliklerini ön plana çıkararak hem bölgenin hem de Türkiye'nin turizm potansiyelini geliştirmeyi hedeflediklerini kaydederken, Kırklareli'nin, doğal güzellikleri, bitki florası, sahil şeridi, tarihi dokusu, yöresel sanatları ve kültür varlıkları ile önemli turizm değerlerini içinde barındırdığını vurguladı.

     Arca, ''Arcadia Çiftliği projesiyle hedefimiz, gastronomi turizmi yoluyla yerel ürünlerin tanıtımı ve markalaşması ve bunların doğal sonucu olarak da yörenin sosyal, çevresel kapasitesinin geliştirilmesidir. Yeni turizm trendi olan Agro-Eko ve gastronomi turizminin dünyadaki benzer uygulamalarını Amerika, Şili, Yeni Zelanda, Güney Afrika, İspanya, İtalya ve Fransa gibi ülkelerde görüyoruz. Arcadia Çiftliği projesi de dünya çapında yaygınlaşan yeni turizm anlayışının bu boyutta ele alınmış Türkiye'deki ilk örneği olacak'' şeklinde konuştu.

    

     -''ŞARAPTAN PARA KAZANMAK ÇOK ZOR''-

    

     Arca, soruları yanıtlarken, turistik tesisin temelini yakında atacaklarını, projeyi, bu tür tesislerin bulunduğu Toscana Vadisi'ndeki bir projeyi çizen mimara çizdirdiklerini, 2012'de tesisi hizmete açmayı planladıklarını kaydetti. Söz konusu tesis için turist profillerinin, seyahat konusunda tecrübeli, gelir düzeyi yüksek, orta ve ileri yaşlarda, fikir önderleri, çevrelerine yaptıkları seyahatleri anlatan sosyal grup olduğunu söyledi.

     Ürettikleri şarapları yurt dışında da satmak istediklerini dile getiren Arca, TAPDK'ın son yönetmeliğine ilişkin bir soru üzerine de, şunları kaydetti:

     ''Şarabı diğer alkollerden ayırmak lazım. Dünyada içki olarak değil, yeme-içme kültürünün önemli bir parçası olarak görülüyor. Türkiye'de bu bakış şu anda biraz farklı. Bütün bunlara rağmen bir düzenleme yapılması doğaldır. Bunun korumacı bir mantıkla yapıldığını düşünüyorum. Mantık doğrudur. Türkiye reaksiyonel bir ülkedir. Herhangi bir konuda önce aşırıya gidilir, sonra dengeye ulaşılır. Bu dengenin de bulunacağına inanıyorum.''

     Arca, vergi konusundaki bir soruyu da, ''Şaraptan para kazanmak çok zor bir şey. Biz iyi bir ürün çıkarmak için ürettik'' şeklinde yanıtladı.

     Verilen bilgiye göre, Arcadia Bağları'nın da kurulu bulunduğu 2 bin dekarlık arazi üzerindeki Arcadia Çiftliği'nde, bin 700 dönüm proje arazisi, 40?60 odalı agro-turizm tesisi, SPA, yemek sanatları merkezi, at çiftliği, mera alanı, ağıllar, kapalı-açık yüzme havuzu, yürüyüş ve bisiklet parkuru, doğa sporları (trekking), hobi atölyeleri, spor salonu, tenis kortu, toplantı odaları, mini golf alanı, botanik bahçesi, kırsal müzeler, meyve bahçeleri, organik tarım alanları, şaraphane ve kavlar ile bağlar yer alacak. 

Ekleme Tarihi
07.04.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Turizmci aileden şarap sektörüne yeni bir marka ''Arcadia''...




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız