Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 06 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
GZO Başkanı Akbaşlı:Fındık ihracatından 2 milyar dolara yakın gelir bekliyoruz 

Giresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı Özer Akbaşlı, 2010–2011 fındık ihracat döneminden 2 milyar dolara yakın gelirin elde edileceğini tahmin ettiklerini söyledi.

 Özer Akbaşlı, Cihan Haber Ajansı(Cihan)'na yaptığı açıklamada, 2010–2011 fındık ihracat döneminin 1 Eylül 2010 tarihinde başladığını hatırlattı.

  İhracat döneminde 7 aylık bir sürenin geride kaldığına işaret eden Akbaşlı, bu süre zarfında Türkiye’nin 195 bin 858 ton fındık ihracatına karşılık, 1 milyar 183 milyon 32 bin 776 dolar döviz girdisi sağlandığı vurgulandı.

  Dış piyasadan yoğun fındık talebiyle karşılaşıldığını aktaran Akbaşlı,”Son 2 yıldır şeker ve kakao fiyatlarında 5 kat artış yaşandı. Bu durum da dünyada çikolata sanayicisinin fındığa yönelmesini sağladı. Yine fındık kullanılan mamullerinin hızla artması, birçok ülkenin fındığa yönelmesine neden oldu. 90 olan fındık sattığımız ülke sayısı bugün 100’ü aşmış durumda. Tüm bu durumlar ihracat miktarımızın artmasına neden olmakta.” dedi.

 2010–2011 fındık ihracat döneminden 2 milyar dolara yakın gelirin elde edileceğini tahmin ettiklerini dile getiren Akbaşlı, şöyle konuştu: ”2010–2011 yılı mahsulü fındık ihracatının, 1 Nisan itibarı ile toplam 196 bin ton iç fındık satışı yapıldı. Son bir ay içerisinde 19 bin ton fındık satıldı. Önümüzde ihracat sezonunun kapanmasına daha 5 aylık bir süre var. Ağustos ayını çıktığımızda, 19 bin tonu 4 ay ile çarparsak, 76 bin ton iç fındık daha satmamız söz konusu. Tüm bu sonuçlardan sonra Türkiye bu ihracat döneminde dünya ülkelerine 272 bin ton fındık satmış olacak. Fındığın kentalinin (100 kilogram) ortalama 680 dolardan işlem gördüğünden yola çıkarsak, fındık ihracatından 2 milyar dolara yakın bir gelirin sağlanmasının söz konusu olduğunu görmekteyiz.”  (CİHAN)

Ekleme Tarihi
07.04.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: GZO Başkanı Akbaşlı:Fındık ihracatından 2 milyar dolara yakın gelir bekliyoruz




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız