Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
bakan eroğlu 

SURUÇ (A.A) - Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, ''GAP'la ilgili bütün yatırımlar, Allah'ın izniyle dolu dizgin devam edecek. Bütün içme suyu, sulama suyu, barajlar, göletler hepsi tamamlanacak'' dedi.
     Bakan Eroğlu, Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde düzenlenen, ''Suruç Ovası Sağ ve Sol Sahil Sulama projelerinin temel atma töreni''nde yaptığı konuşmada, Bakanlık olarak 920 dev tesisi, Türkiye genelinde hizmete açtıklarını belirterek, bunların içerisinde 194 tane baraj olduğunu, 10 milyon dekarlık alanı modern sulama sistemiyle suladıklarını, ayrıca taşkın koruma, içme suyu tesisleri yapıldığını ifade etti.
     Eroğlu, İstanbul ve Şanlıurfa dahil pek çok şehirde olmayan içme ve kullanma suyunu Hükümetin getirdiğini, hiç bir ilin içme suyu sıkıntısı kalmadığını dile getirdi.
     GAP'ın Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla 2013 yılına kadar tamamlanacağını ifade eden Eroğlu, şunları kaydetti:
     ''Başbakanımız 27 Mayıs 2008 tarihinde Diyarbakır'a giderek orada GAP Eylem Planını hazırladı ve bize de talimat verdi. 'GAP'la ilgili yapılması gereken her şeyi yapacaksınız' dedi. Dolayısıyla bize bağlı olan bütün birimlerde çalışmak suretiyle... GAP'ta Başbakanımız aynı zamanda ödenekleri tam 10 misli arttırdı. Neticede müteahhitlere şunu söylüyoruz; 'Para sıkıntısı yok, 3 vardiya halinde, gece gündüz çalışacaksınız' diye talimat verdi. Sadece bu yıl GAP'a ayrılan ödenek 2,2 milyar TL, eski parayla 2,2 katrilyon TL. Şunu özellikle ifade etmek istiyorum; GAP'la ilgili bütün, bu GAP bölgesinde her yerde, yatırımlar Allah'ın izniyle dolu dizgin devam edecek. Bütün içme suyu, sulama suyu, barajlar, göletler hepsi tamamlanacak. Bunun size sözünü veriyoruz.''
   
     -''100 YILDAN BERİ SU BEKLENİYOR''
   
     Suruç Ovası'nda 95 bin hektarlık arazinin sulanacağını aktaran Eroğlu, şöyle devam etti:
     ''Yüzyıldan beri buraya su bekleniyor, ama bizim şöyle bir sloganımız var artık, 'Fırat Nehri'ni Allah'ın izniyle Suruç'tan akıtacağız' Başbakanımız şu talimatı verdi; 'Suruç'a bir an önce suyu götüreceksin.' Bu maksatla, Atatürk Barajı'nın hemen kenarında bir pompa istasyonu kuruyoruz. Bu pompa istasyonuyla iletim hattının inşaatını ihale ettik, şu anda inşaatı ilerliyor. Arada bir dağ var, bu dağı delmek suretiyle Suruç Ovası'na suyu akıtacağız. Yaklaşık 8 metre çapında, 17 bin 180 metre uzunluğunda dev bir tünel açıyoruz. Geçen geldiğimde bu tüneli ziyaret ettim hız 15 metreydi, şu anda 25-30 metre günde tünel açılıyor. Bugün de Suruç Ovası'nın sağ sahille, sol sahil dev sulama kanalının temelini atacağız.''
     Suruç'a su getirmenin kolay olmadığını ifade eden Eroğlu, su getirmek için yapılan çalışmaların DSİ'ye toplam maliyetinin 1 milyar dolardan daha fazla olduğunu belirterek, ''Ama benim Suruç'lu kardeşlerim, ekmeğini taştan çıkaran kardeşlerim, her şeyin en iyisine layıktır'' dedi.
   
     -ŞANLIURFA'DAKİ YATIRIMLAR-
   
     Şanlıurfa'ya yapılan yatırımlar hakkında da bilgi veren Bakan Eroğlu, Bakanlık olarak kente 2,5 milyar TL'lik yatırım yaparak, Şanlıurfa Ovası'nda 1 milyon 100 bin dekarlık araziyi sulamaya açtıklarını, kentte kadar 67 bin 300 dekarlık alanın yeşillendirildiğini ve 12 milyon 346 bin adet fidanın toprakla buluşturulduğunu belirtti.
     Çevre ve Orman Bakanı Eroğlu, konuşmasının ardından projenin ihalesini alan firma yetkilileriyle, bitiş tarihiyle ilgili pazarlık yaparak, 2013 yılı sonu olarak planlanan projelerin ''12.12.2012, saat 12.12'ye'' kadar bitirilmesini istedi. Firma yetkilileri de bunu kabul etti.
   
     -DSİ GENEL MÜDÜRÜ UĞUR
   
     DSİ Genel Müdürü İsmail Uğur da, GAP Eylem Planı çerçevesinde temeli atılan Suruç Ovası Sağ ve Sol Sahil projelerinin önemine değindi.
     Uğur, 2011 yılı fiyatlarıyla, 93 milyon TL'ye ihale edilen projeler tamamlandığında, 57 bin hektar tarım arazisinin sulanacağını, 114 bin kişiye iş imkanı sağlanacağını ve yıllık yaklaşık 160 milyon TL net gelir artışı elde edileceğini vurguladı.
     Konuşmaların ardından iki projenin temeli, Bakan Eroğlu ve Vali Nuri Okutan ile diğer ilgililerce atıldı.

Ekleme Tarihi
07.04.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Suruç Ovası sağ ve sol sahil sulama projelerinin temeli atıldı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız