Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 21 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
çilek 

Avrupa, Rusya, Polonya ve Ukrayna gibi birçok gibi ülkeye çilek gönderen Mersin'in Silifke ilçesinde hasat çalışmaları devam ediliyor.

Sezonun açılmasıyla Türkiye ve bölge ekonomisine hareketlilik katan çileğin hasadı için çevre illerden yaklaşık bin işçi geliyor.

Bu yıl 18 bin dönüm araziye ekilen çilekten yaklaşık 70-75 bin ton arası ürün hedefleniyor. Baharın ilk meyvelerinden olan çileğin sezon fiyatı 2 ile 2.25 TL arasında.
Türkiye’de örtü altı ve açık alanda olmak üzere erkenci ve uzun süreli olarak çileğin üretim merkezi olarak bilinen Silifke’de, hareketli günler yaşanıyor. Silifke ve Atayurt hallerinde ciddi bir canlılık yaşanıyor. Her iki hal’e bir taraftan çiftçilerin getirdikleri ürün, öbür taraftan da dağıtım için sırada bekleyen Tır’ların giriş çıkışlarındaki yoğunluk dikkat çekiyor.

Sezona 2 TL ile 2.25 kuruş arasında alıcı bularak başlayan çilek, yurtdışı ihracatının yanı sıra yurtiçindeki tüketiciler tarafından yoğun talep görüyor. Silifke İlçe Tarım Müdürü Yusuf Gün, ”Havaların sıcak gitmesinden dolayı bu yıl açıkta çileğin hasadı geçmiş yıllara göre erken başladı. Erken hasatta ürünün yurtdışına ihracatında ise kesinlikle sıkıntı yaşamıyoruz.

Zira bilinçli üreticiyle yapılan çalışmalar neticesinde iyi tarım uygulamaları da yaparak Türkiye’de bu yılda ilk çileği hasat etmenin gururunu yaşıyoruz.” diye konuştu.

Rusya, Polonya ve Ukrayna olmak üzere çok farklı ülkelere ihraç ettiklerini dile getiren Gün, “Yapılan hasatta ve teknik çalışmalarda çiftçimizin ilaçlamasından gübrelemesine kadar çok bilinçli olduğu ortaya çıktı. Eğitimli çiftçilerimizin yetiştirdikleri sağılıklı ürünleri halkımız gönül rahatlığı içinde tüketebilir. Zira kurum olarak yapılan eğitim çalışmalarında üreticinin kullandığı ilaçların kesinlikle tüketiciye uygun koşullarda olmasına dikkat ediyoruz. Standart dışı çalışmalara asla taviz gösterilmemektedir.

Bu yıl 75 bin ton ürün beklemekteyiz. Bu tonajdan 20 bin tonunun ihracata gitmesini hedefliyoruz. Silifke'den giden hiçbir ürün olumsuzlukla karşılaşmadı. Silifke'den giden bütün ürünler sadece iç piyasadaki bizim tüketicimize değil, Avrupa’daki diğer müşterilerimiz de gönül rahatlı içinde sunmaktayız.“

İhracatın yanı sıra iç piyasadan da yüksek oranda ürün talebinden dolayı çileğin şuanda 2.25 liradan satıldığına işaret eden Müdür Gün,” Eskiden Silifke’de 2,5 ile 3 aylık bir çilek sezonu olurdu, Ar-Ge çalışmaları sonucunda bu süreç son 3 yılda bu yana sezonu aralık ayından haziran ayına kadar uzattık.

Çilek sürekli bir çalışma ve hasat istediği için Urfa, Maraş gibi illerden yaklaşık bin ile bin 200 civarında işçi gelmekte ve çilek toplamakta. Buda ülke ve bölge ekonominse büyük ölçüde katkı sunmaktadır.” dedi.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
10.04.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Çilek, Doğuakdeniz ekonomisin canlandırdı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız