Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, geçtiğimiz yıl karkas etin kilosunun 14 lira olduğu zamanlarda hayvancılık sektörüyle ilgili her kesimden insanı toplayarak burada durmalarını söylediğini ancak, bunun gerçekleşmemesi üzerine ithal ete izin verdiklerini söyledi.

Hayvancılıkla ilgili piyasada dolaşan bir çok şeyin gerçeği yansıtmadığını öne süren Mehdi Eker, Türkiye'nin geçen yılki kırmızı et üretiminin 781 bin ton olduğunu bu rakamın kayıt dışıyla birlikte 1 milyon tonu aştığını söyledi. Türkiye’de et ithalatının durdurulmasında kendisinin de imzasının bulunduğunu açıklayan Eker, “Geçmişte de et ithalatı yapıldı. Kayıtları ortada. Et ithalatını biz başlatmadık.

Tedbir almamız gerekiyordu biz onları aldık. Geçen yılın nisan ayında karkas et fiyatının 14 liraya çıkması üzerine hayvancılıkla ilgili tüm sektörlerden temsilcilerle bir araya gelerek burada durmalarını söyledik. Ancak spekülatörlerin etkisiyle etin kilosu fırladı. Bizde gerekli önlemleri alarak et ithalatı yapılmasını kararlaştırdık. Kararın ardından bugüne kadar 160 bin ton et ithalatı yapıldı.

Böylece kıymada yüzde 22 kuşbaşında ise yüzde 20 oranında fiyatlarda düşüşler meydana geldi. İthalata karar verirken besiciye yönelik de tedbirler aldık. İthalattaki gümrük vergisini yüzde 30’dan 45'e çıkarttık. Hayvanını mezbahaya götürerek kayıtlı olarak kestirenlere hayvan başına 300 lira destek verdik.” dedi.

Türkiye'deki hayvan sayıları ile ilgili yanlış rakamların ortaya atıldığını kaydeden Bakan Eker, şu bilgileri verdi:

“Türkiye’de ilk hayvan sayımı 1984 yılında yapılmış. Bundan önceki rakamların hiç biri doğru değil. 1984'de yapılan sayımda Türkiye'de sığır varlığı 14 milyon. Bu gün 11 milyon. 14 milyon sığır varlığının içerisindeki sadece yüzde 3 yani 480 bin adet kültür varlığı sayısı. Bugünkü 11 milyon rakamının içerisindeki kültür ırkı sayısı ise yüzde 38 oranında. Bunun haricindekiler yerli ırk idi. Yerli sığırın yıllık süt verimi 800 litredir. Kültür ırklarında ise 6-10 ton arasında süt alınıyor. Yerlinin et verimi 90-110 arasındadır. Bizim ortalama sütçü ırkların bile erkekleri besiye alındığında 275 kilo. Sayı olarak 11 milyona düşmüş ama verim artmış. Sığırcılıkta geriye gidiş yok. Yüksek bir verim var ve ileriye gidiş sürüyor. Yem bitkileri üretimi 25 milyon tondan 32 milyon tona çıktı.”

"KÜÇÜKBAŞ HAYVAN SAYISININ AZALMASI ÖNEMLİ EKSİKLİK"
Sığırcılıkta yaşanan gelişmeleri küçükbaşta gösteremediklerini aktaran Tarım Bakanı Eker, “Küçükbaş hayvan sayılarındaki azalma önemli bir eksikliktir. Şehirciliğin yoğun olması nedeniyle bunu yaşıyoruz." diye konuştu. Cumhuriyet tarihinde ilk defa keçi ve koyun başına destek verdiklerini, kaydolmak şartıyla keçi ve koyun başına 15 lira destek sağladıklarını ifade eden Eker, şöyle konuştu:

"Koyun ve keçi sütüne litre başına 15 kuruş, bu alanda kullanılan alet ve ekipmana da yüzde 50 hibe veriyoruz. Koyun ve keçi sayısındaki azalmanın önüne geçmek için besicilere önemli destekler sağlıyoruz. 2002'de 6 bin 800 hektar olan mera ıslahını, bizim dönemimizde 344 bin hektara çıkarttık. Ülkemizdeki koyun ve keçi varlığını çok iyi noktalara getirme kararındayız. Bunlara ilaveten faizsiz kredi veriyoruz. 1 Ağustos-31 Aralık 2010 tarihleri arasında, 48 bin 644 kişiye, toplam 3 milyar 600 milyon lira faizsiz hayvancılık kredisi kullandırdık. Faizsiz kredi kullandırmaya bu yıl da devam edeceğiz.”(CİHAN)
 

Ekleme Tarihi
10.04.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Bir yılda 160 bin ton et ithalatı yapıldı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız