Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Güneydoğu’da buğdayda damla sulama dönemi başladı 

Güneydoğu’da bugüne kadar farklı ürünlerde uygulanan damla sulama sistemi ilk kez buğdayda hayata geçirildi. Ziraat Bankası Diyarbakır Bölge Başkanlığı tarafından Mardin’in Kızıltepe ilçesinde 400 dekar alana uygulanan “Buğdayda Damla Sulama” sistemi başarılı sonuç verdi. Bankanın sıfır faizle imkanıyla çiftçiye sunduğu bu sistem sayesinde buğday üretiminde yüzde 50 artış elde edildi.

 

Ziraat Bankası, Güneydoğu’ya özel yeni bir proje daha hayata geçirdi. Bankacılık misyonu gereği sadece finans sağlamakla kalmayan banka, aynı zamanda sağladığı teknik destek, ürettiği projeler ve desteklediği farklı üretim konuları ile de çiftçiye önemli konularda yardımcı oluyor. Banka Güneydoğu’da çiftçinin atadan kalma ilkel yöntemlerle üretim yerine daha modern tekniklerle üretim yapmasına öncülük ediyor. Ziraat Bankası, devletin tarımda modern tekniklerin kullanılması anlamında uyguladığı faiz desteği ile uygun koşullarda uzun vadeli kredi imkânları sağlıyor. Bu imkanların başında ise modern basınçlı sulama sistemleri konusunda kullandırılan krediler geliyor. Ziraat Bankası Diyarbakır Bölge Başkanlığı, çiftçinin yüzde 50 daha fazla ürün elde etmesini sağlayan damla sulama-yağmurlama sulama sistemleri uzun vadeli ve “sıfır faizli” kredi imkanı sunuyor.

 

ÇİFTÇİ KARAHAN’IN TARLASI İLK ÖRNEK

Güneydoğu’da ‘Buğdayda Damla Sulama’ sistemini ilk kez tarlasına kuran Kızıltepeli çiftçi Halil Karahan, yüzde 50 daha fazla ürün elde etti. Tarımda modern tekniklerini kullanmaya önem verdiğini, teknoloji ve bilimden faydalanmasını bildiğini belirten ziraat mühendisi Halil Karahan, Ziraat Bankası Diyarbakır Bölge Başkanlığı ve Kızıltepe Şubesi teknik elemanlarınca yapılan ortak çalışmayla 400 dekarlık tarlasında kurduğu sistemden başarılı sonuç aldığını söyledi. Karahan’ın tarlasında deneme amacıyla yapılan sistemden olumlu sonuç alınınca bölgede binlerce çiftçinin tarlasına bu sistemi kurmaya başladı.

    Yağmurlama sulamaya göre yüzde 50 fazlasıyla verim elde edilirken, sarı pas gibi nemi seven hastalığın görülme oranı büyük oranda düştü. Sistemde azami 200 dekar alan sulanabilen bir kuyudan, daha az enerji ve su sarfiyatı ile 400 dekar alan sulanabiliyor. Banka ayrıca bitkisel üretim, hayvancılık, tarımsal araç-gereç ve su ürünleri konularında kredi kullandırmaya, üretimini çağdaş metotlarla yapmak isteyen, rasyonalite ve verimliliği önemseyen tüm üreticilere destek sağlıyor.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
10.04.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Güneydoğu’da buğdayda damla sulama dönemi başladı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız