Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yeşim Aysan, "Son iki yılda bölgemizde yaklaşık bin dekar alanı etkileyen bakteriyel meyve lekesi hastalığının önlenmesinin ilk şartının hastalıksız tohum kullanmak" dedi.

Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Aysan, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi tarafından Ziraat Mühendisleri Odası toplantı salonunda düzenlenen "Karpuz ve Kavunda Bakteriyel Meyve Lekesi Hastalığı" konulu seminerindeki konuşmasında, hastalığın Türkiye'de ilk defa 1996'da Edirne'nin Enez ilçesinde ortaya çıktığını ve üretim alanı yakılarak temizlendiğini kaydetti.

Hastalığın, 2004 yılında ise Doğu Akdeniz'de üretim alanlarında tespit edildiğini belirten Prof. Dr. Aysan, şöyle konuştu:

"2009 ve 2010 yıllarında hastalık bölgemizde karpuz ve kavunlarda görülmüştür. Hastalık kavunu da etkiler. Meyve yüzeyinde küçük su emmiş lekeler gözlenir. Olgun karpuz meyvelerinde nekrotik alanlar ve kabuk çatlakları gözlenirken kavunlarda halka şeklinde lekeler oluşur.

2009 yılında Adana Tarım İl Müdürlüğü karpuz tarlalarında surveyler yapmış, toplanan örneklerde Üniversite ile zirai mücadelenin ortak çalışmalarıyla, etmen

'Acidovorax avenae subsp citrulli' olarak teşhis edilmiştir. 2010 yılında da daha az ama benzer belirtilerle, şüpheli karpuz tarlaları görülmüş ve bu yıl da 'Aac' rapor edilip, bakanlığın emriyle gerekli karantina tedbirleri alınmıştır. "

Aysan, hastalıkla mücadele ilk şartın hastalıksız tohum olduğunu, ithal tohumların karantina kuruluşlarınca dikkatle testlenmesi gerektiğini kaydederek,

"Sadece karpuz tohumlarında değil, tüm kabakgillerde 'Aac' aranmalıdır. Tohum veya fidedeki en küçük bulaşıklığı saptayabilecek yöntemler geliştirilmelidir. Mücadele için tohum firmaları ile de işbirliği yapılmalı. Hastalığın olmadığı ülkelerde veya bölgelerde tohum üretimi yapılmalı. Tohumluk alınacak yerlerde,

'tarla kontrolleri' yapılarak, hastalık yönünden incelemeler yapılmalı. Kullanılacak tohumlara ön çimlenme yapılarak hastalıksız olduğu kontrol edilmeli" dedi.

-TARLADA DİKKAT EDİLECEKLER-

Tarlada dikkat edilecek konuları sıralayan Aysan, şöyle devam etti:

"Hastalıksız fideyle üretime başlanmalı. İyi hazırlanmamış tarlada hastalık fazla görülür. Tarla hazırlığına önem verilmeli. Damlama sulama ve iyi bakım koşulları hastalığı azaltır. Bitki sulaması sabah erken ya da akşamüzeri yapılmalıdır. Eğer mümkünse karpuz üretim alanlarının etrafındaki diğer kabakgil üyelerini yetiştirilmemeli, üretim yapılan alandaki yabancı otlar temizlenmeli. Zamansız kendiliğinden gelişen karpuz ve kavun fideleri tarladan yok edilmeli. Üretim sezonu sonunda tüm bitki artıkları toplanmalı.

Üretim alanında hastalık görüldüyse, hasta bitki hemen uzaklaştırılmalıdır. Bakteri sıcağı sevdiği için geç ekilen karpuzlarda hastalık daha şiddetli görülür. Bakır+mancozeb içerikli preparatlar bakterinin yayılmasını azaltmaktadır. En az üç yıl üretim alanında herhangi bir kabakgil üretimi yapılmamalıdır. Üretim sezonu sonunda bulaşık tarlalara hayvan bırakılmamalıdır. " (AA)

Ekleme Tarihi
10.04.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Karpuz ve Kavunda Tohum Uyarısı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız