Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
inek ve koyun 

Artan et fiyatlarının önüne geçilmesi yönünde son günlerde dişi hayvan kesimine yasak getirilmesiyle birlikte embriyolardan besicilerin istediği doğrultuda hayvanların cinsiyetleri belirlenebilecek.

Bu konuda uzun süredir çalışmalarını sürdüren Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü veteriner hekimlerinden Tahir Karaşahin ve Muharrem Satılmış'ın gerçekleştirdiği proje ile süt ve et üretiminin artacağı ifade edildi. 

 

Ankara'nın Elmadağ İlçesi Lalahan Mahallesi'nde bulunan Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü'nde yaklaşık iki yıldır sürdürülen 'Cinsiyet Tayini' projesinin olumlu sonuçları vermeye başladığı belirtildi. Veteriner Hekim Tahir Karaşahin ve Muharrem Satılmış yaptıkları açıklamada, "Cinsiyeti belirlenmiş embriyolarla yapılan transferlerden yüzde 30 oranında başarılı gebelik elde edilmiştir. İki yıl içerisinde 23 transferden 7 gebelikle buzağı elde edilmiştir. Bu projede hayvanlara transfer yolu ile elde edilen gebelik sonucunda isteyen hayvan üreticisine isterlerse dişi ve erkek buzağı elde etme imkanı sağlanmış olunacaktır. Bu durumda hayvanlarda cinsiyet tayini yapılarak et ve süt üretimi de artacak" dedi. 

 

Cinsiyet tayini olayının Avrupa'da 20 yıldır yapıldığını belirten Veteriner Hekim Muharrem Satılmış, "Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü'nde son iki yıldır embriyo üretim teknikleri konusunda çalışmalar devam etmektedir. Labaratuarlarımızda direkt transfer ve embriyo dondurma işlemleri başarı ile yapılabilmektedir. 2009 yılı itibari ile hayvanlarada cinsiyet tayini yapılmaya başlanmış ve şimdiye kadar 23 transfer olayından 7 gebelik elde edilmiş ve yüzde 30 oranında başarı sağlanmıştır" dedi. 

 

Son günlerde dişi hayvan kesiminin yasaklar getirilmesi konusunda isteyen hayvan yetişticisinin dişi veya erkek buzağı alabileceğini belirten Veteriner Hekim Tahir Karaşahin ise açıklamasında, "Yetiştiricinin isteğine göre dişi veya erkek buzağı elde etmesi durumunda et ve süt üretimi artacak ve fiyatlar da istenen düzeye düşecektir. Türkiye'de hayvan besiciliği yapan üreticilerin tercihine göre yetişecek hayvanların sayısında artış sağlanacaktır. 'Cinsiyet Tayin Projesi' ile et ve süt üreticilerinin bu durumda da artış sağlıyarak zaman kaybını ortadan kaldıracaktır" dedi. 

 

 

 

http://www.haberler.com/

Ekleme Tarihi
11.04.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Hayvanlarda 'cinsiyet Tayini Projesi' ile Et ve Süt Üretimi Artırılacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız