Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

 Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde muz yetiştiricileri teleferikten ilham alınarak hayata geçirilen sistemle, maliyetlerini azaltma yoluna gitti. Arazı şartlarının eğimli olması nedeniyle insan ve hayvan gücünden yararlanmak yerine çiftçiler, teleferikle muzları taşıyor. Böylece hem muz dalları zarar görmemiş oluyor hem de zamandan tasarruf yapılıyor.

Sahil kesiminde muz bahçelerinin deniz görmesi gerekiyor. Bu nedenle muz bahçeleri sahil kenarlarındaki dik yamaçlarda yapılıyor. Çiftçilerden Süleyman Aslan, arazi şartlarının eğimli olmasından dolayı önceden insan gücü ile ya da hayvan gücünden faydalandıklarını söyledi. Muz bahçelerinde insan gücünden yarı yarıya fire vermiş olduklarını anlatan Aslan," At veya katır dediğimiz hayvanlar ile muzları taşırdık. Zaman kaybı olduğu gibi muzun maliyeti de bize pahalıya patlardı. Üründen aldığımız gelirin bir çoğu çalışana verilirdi. İş kolaylığını ve zamandan kazanmak için teleferik sistemini kurduk. Teknolojiden faydalanarak işlerimizi hem kolaylaştırmış olduk hem de muz maliyetini düşürmüş olduk." dedi.
Gazipaşa İlçe Tarım Müdürü Hasan Aslan ise konuşmasında, "Gazipaşa ve Alanya ilçeleri dışındaki bölgelerde muz seralara girdi. Mersin’in Anamur ilçesinde çiftçiler muzları seralara taşıdı. İşçiliğin ağır olması ve arazinin eğimli olmasından zor şartların kolaylaştırılması için muzlar serada yetiştiriliyor. Gazipaşa İlçemizde 12 bin dönüm arazide 50 bin ton muz yetiştiriliyor. Eskiden insan gücüne daha çok ihtiyaç olurken şimdi çiftçilerimiz teleferik sistemi ile işlerini kolaylaştırmış oldu." diye konuştu.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
11.04.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Gazipaşa da muzu seraya taşımayan çiftçi, teleferikle muzu düzlüğe çıkarıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız