Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Nisan 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

ÇUKUROVA'NIN SİMGELERİNDEN BİRİ OLAN PAMUĞUN EKİMİ İÇİN ÇİFTÇİLER HAVALARIN DÜZELMESİNİ BEKLİYOR  ''BEYAZ ALTIN'' DİYARI OLARAK ADLANDIRILAN YÖREDE GEÇEN YILA ORANLA TOHUM SATIŞININ YÜZDE 50 ARTMASI NEDENİYLE EKİM ALANLARININ GENİŞLEMESİNİN BEKLENDİĞİ BİLDİRİLDİ

ADANA (A.A) - Türkiye'nin pamuk üretiminin önemli bir kısmını karşılayan Çukurova'da çiftçilerin, pamuk ekimi için yağışlı havaların yerini güneşe bırakmasını beklediği bildirildi.
     Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Muammer Çalışkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, pamuğun Çukurova yöresinin en önemli simgelerinden biri olduğunu belirterek, bir dönemler ''beyaz altın'' olarak da adlandırılan ancak maliyetini kurtarmadığı gerekçesiyle ekim alanları azalan ürüne son dönemlerde ilginin yeniden arttığını ifade etti.
     Pamuğum ekim döneminin mart sonu ile nisan ayı ortaları olduğunu belirten Çalışkan, buna karşın havaların yağışlı geçmesi nedeniyle çiftçilerin henüz ekim için tarlalarına giremediğini belirtti.
     Ekim için yağışların durmasının beklendiğini bildiren Çalışkan, ''Şu an ekim dönemi içinde olunduğu için herhangi bir gecikme yok. Ama yağmurlar bu şekilde sürerse çiftçi etkilenir. Ekimin gecikmesi çiftçinin planlarını olumsuz etkiler'' dedi.
     Çalışkan ayrıca, geçen yıl kütlü pamuğun kilosunun hasat başında 1,3 liradan başlayıp kısa sürede 1,7 liraya çıktığını hatırlatarak, dünya borsalarının da etkisi ile yükselen fiyatın üreticiyi tatmin ettiğini kaydetti.
     Kütlü pamuğun kilogram fiyatının şu an 2,3 lira olduğu belirten Çalışkan, fiyattaki memnuniyetin etkisiyle bu yıl pamuk ekili alanların artmasının beklendiğini kaydetti.
   
     -TOHUM SATIŞLARI YÜZDE 50 ARTTI-
   
     Bu tahminin pamuk tohumu satış rakamlarındaki hareketliliğe dayandığını anlatan Çalışkan, şöyle devam etti:
     ''Üretici maliyetini karşılamadığı gerekçesiyle bir dönemler küstüğü pamukla yeniden barıştı. Son yıllarda 'beyaz altın'a olan ilginin artması tohum satışlarına da yansıdı. Şu an tohum satışı bir önceki yıla göre yüzde 50 arttı. Buna bağlı olarak ekili alanların da bu oranda artmasını bekliyoruz. Bu artışın gelecek yıl da devam edeceğini tahmin ediyoruz.''
     Çalışkan, ekili alanlardaki artışın doğal olarak rekolteye de yansıyacağını belirterek, bu sayede yöredeki pamuk üretiminin artacağını kaydetti.
     Muammer Çalışkan, geçen yıl yörede 60 bin ton lif pamuk rekoltesi olduğunu hatırlatarak, ekili alanlardaki artış ile rekoltenin bu yıl 85-90 bine çıkmasını beklediklerini ifade etti.

Ekleme Tarihi
12.04.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Çiftçi pamuk için yağmurun durmasını bekliyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız