Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Çaycı Dostu projesi ile çay buharından elektrik ürettiler 

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ülke genelinde ilköğretim öğrencilerine yönelik olarak organize edilen 'Bu Benim Eserim Proje Yarışması'nın bursa bölge finali başladı.

Balıkesir Sındırgı Umurlar İlköğretim Okulu'ndan yarışmaya katılan öğrencilerden Kezban Alaçam ve Fadime Coşkun’un 'Çaycı Dostu' projesi büyük ilgi gördü.

Yıldırım Barış Manço Kültür Merkezi'nde sergilenen eserlerini tanıtan minik mucitler, beğeni toplamaya çalıştı. Yarışmalarda Bursa'nın yanı sıra, Afyonkarahisar, Balıkesir, Bilecik, Çanakkale, Eskişehir, Kütahya ve Yalova'dan projeler katıldı.

Açılışta konuşan Bursa Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Recai Albay, bu tür yarışmalara büyük önem verdiklerini, bu tür etkinliklerin öğrencilerin gizli kalmış yeteneklerini ortaya çıkardığını söyledi.


        ÇAY BUHARIYLA TEMİZLİK
Türkiye'de yaklaşık 500 bin kahvehane bulunduğunu belirten mucit öğrenciler, çay ve kahve içilen bardak ve fincanların gerekli hijyenini sağlanamamasını dikkate alarak projeyi hazırladıklarını söyledi. Kahvehanelerde kullanılan araç gereçlerin elde yıkandığına dikkat çeken Alaçam ile Coşkun, şunları söyledi: "Kahvehanelerde kullanılan çay ocaklarından fonksiyonel olarak yararlanabileceğimizi düşündük. Çay ocaklarından çıkan sürekli buharın dezenfekten özelliği ile yüksek ısıya maruz kalan bardakların daha hijyenik olacaktır. Kuru buhar ile temizlikte kimyasal kullanmaya gerek yoktur. Mevcut sistemlere göre önemli ölçüde su, kimyasal ve enerji kazancı sağlar."

        "ÇAY BUHARINDAN ELEKTRİK"
Elektrik enerjisinin günümüzün vazgeçilmezlerinden olduğunun altını çizen mucit öğrenciler, her işin elektrikli aletlerle yapılarak karanlığa tahammül edilemez olduğuna dikkat çektiler. Öğrenciler, şöyle konuştu: “Teknik santraller elektrik üretirken fosil yakıtların yanması sonucu açığa çıkan kül ve duman çevre kirliliğine yol açar. Ekosistemi olumsuz yönden etkiler. Yenilenemez, kaynaklar tükenir. Çıkan atık gazlar bitki örtüsünü kurutur."
        Kezban Alaçam ve Fadime Coşkun, şöyle devam etti: “Çay ocaklarından sürekli çıkan su buharını termik santrallerdeki gibi elektrik üretiminde değerlendirdik. Çok büyük çaplı bir üterim olmasa da aydınlatma, pil ve telefon şarj etme amaçlı kullanılabilir. Şarj adaptörleri ortalama 12 w'lık enerji harcar. 5 saatlik şarjınız bir saatlik 60 W'lık ampulün yaktığı enerjiyi harcar."

            YARIŞMANIN AMACI BİLİM ADAMI YETİŞTİRMEK
'Bu benim eserim' projesinin beşincisi 2009-2010 eğitim yılında, 12 bölge merkezinde 6, 7 ve 8. sınıf öğrencileri arasında yapıldı. 2009-2010 yılı yarışmalarına 81 ilden 33 bin 264 proje başvuruda bulundu. Projelerin 1004'ü 12 bölge merkezinde sergilendi. Yapılan değerlendirme sonucunda 100 proje final sergisine katılmaya hak kazandı. Bu projeler ödüllendirildi. 2010-2011 eğitim yılında ise altıncısı gerçekleştirilen projenin bölge çalışma grubuna toplam 406 proje getirildi. Bunlardan 115'i Bölge Bilim Kurulu'na gönderildi. Bölge Bilim Kurulu da, 52 projeyi sergilemeye değer buldu. Sergi sonunda 6 proje Ankara'daki finale gitmeye hak kazanacak.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
12.04.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Çaycı Dostu projesi ile çay buharından elektrik ürettiler




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız