Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 18 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
jeotermal seracılık 

Geleceğin önemli sektörleri arasına girecek olan jeotermal seracılık, organik tarım ve modern seracılığın Afyonkarahisar’da hızla geliştiği bildirildi.

İlde, doğal kaynakları, üretimin ve ekonominin hizmetine sunacak yatırım ve projeler son yıllarda önem kazandı. Yerli ve yabancı yatırımcıların büyük ilgi gösterdiği jeotermal seracılık bunların başında geliyor. İlk olarak Çobanlar ilçesinde açılan jeotermal enerjili sera, şu anda yurt dışına ihracat yapıyor. Yakın bir zamanda Sandıklı ilçesine kurulan jeotermal enerjili serada hizmete girecek. Birçok yerli ve yabancı firmanın Afyonkarahisar’da sera kurmak için girişimlerini sürdürdüğü belirtildi.
Afyonkarahisar Sanayici ve İşadamları Derneği (AFSİAD) ile Hollanda Tarım Ofisi işbirliğinde İkbal Termal Otel’de düzenlenen ‘Modern Seracılık Sektörünün Gelişimi’ konulu toplantı düzenlendi.
Toplantıda konuşan AFSİAD Başkanı Şükrü Demirayak, geleceğin önemli sektörleri arasına girecek olan jeotermal seracılık, organik tarım ve modern seracılığın Afyon’da hızlı gelişimini sürdürdüğünü bildirdi.
Hali hazırda kurulan ve şehrin ekonomisine katkıda bulunan seracılık yatırımlarının dışında, yeni yatırımcılar için de ilin bir cazibe merkezi haline geldiğini dile getiren Demirayak, ayrıca Türkiye'nin en büyük jeotermal serasının Afyonkarahisar’a kurulacak olmasının, bu alandaki yeni yatırımlarla potansiyelinin en yüksek şekilde kullanılacağının habercisi olduğunu söyledi.
İlde modern seracılık yatırımlarının hız kazandığını aktaran Demirayak, termal, tarım, gıda ve turizm alanlarında gerek gerçekleşen gerekse planlanan devasa projeler sayesinde, ilin adını en üst sıralara yazdırma yolunda emin adımlarla yürüdüğünü bildirdi.

"İLDE, GÜNEŞLİ GÜN SAYISI DİĞER İLLERİN ORTALAMASININ ÇOK ÜZERİNDE"
Demirayak, bu gelişimi yakından takip eden AFSİAD’ın, ilde modern seracılık alanında kurulan firmalar ve bu alanda yeni yatırım yapmak isteyen firmalara katkı sağlamak amacıyla Hollanda Tarım Ofisi’nin düzenlediği toplantıya destek olduklarını söyledi.
Afyonkarahisar’ın seracılık açısından çok avantajlı bir il olduğunu belirten Vali İrfan Balkanlıoğlu, termal suyun Afyonkarahisar’an Allah vergisi olduğunu söyledi. İlde, güneşli gün sayısının diğer illerin ortalamasının çok üzerinde olduğunu aktaran Balkanlıoğlu, ayrıca gece ve gündüz ısı farkının yüksek olmasının, seracılık için son derece faydalı olduğunu bildirdi.
Akdeniz bölgesinin seracılığın merkezi olarak bilindiğini hatırlatan Balkanlıoğlu, "Buralarda yazları çok sıcak geçtiği için 4 ay kadar seralarda üretime ara vermek durumundalar. Bizde senenin 12 ayı ürün almak mümkün. Bu bizim için büyük bir avantaj. Şayet termal su kaynağımızı akıllı kullanabilirsek, toprağımızı rantabl bir şekilde bu işe tahsis edebilirsek Afyon’da bir çok insanımız seracılıktan rahatlıkla geçimini temin edebilecek duruma gelir. Bir de ayrıca bu işi uzmanından dinleyip son derece kaliteli yapabilirsek pazarlama şansımız ve bu işten yüksek kazanç sağlama şansımız daha artacaktır." dedi.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
12.04.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Jeotermal seracılık, Afyonkarahisar da hızla gelişiyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız