Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 30 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

İSTANBUL - Geçen iki yıl boyunca üst üste satış rekoru kıran Gübretaş, 2011’de bu rekorunu aşarak çıtayı biraz daha yükseltmeye hazırlanıyor. Gübretaş Genel Müdürü Mehmet Koca, “2011’de satış rakamımızı 1 milyon 565 bin tonun üzerine çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.

 

Dünyada tarımsal üretimle ilgili fiyatların ve talebin artışı, Türkiye’de ise hükümetin 2011’den itibaren tarımsal kredilerdeki faizleri düşürmesinin yanı sıra seçim ekonomisi uygulamayacağını söylemesinin gübre sektörüne olumlu katkılar sağlayacağını ifade eden Mehmet Koca, “Biz de bu açıdan üretimden satışa, cirodan kârlılığa her yönüyle kendi çıtamızı biraz daha yukarı taşımayı hedefliyoruz.

Bu süreçte iki yıldır kırdığımız gübre satış rekorunu biraz daha artırarak, satışımızı 1 milyon 565 bin tonun üzerine çıkarmayı ve pazar payımızı yükseltmeyi hedefliyoruz. 2011’de ana faaliyetlerimizde 1.08 milyar TL olmak üzere konsolide ciro ile birlikte yaklaşık 2 milyar TL’lik bir hedefimiz var. Konsolide kârlılığımızın da geçen yılki rakamların üzerine çıkmasını planladık. İlk iki aydaki veriler, bütçe hedeflerimizin realize edilebilirliği açısından umut verici” diye konuştu.

Türk çiftçisinin tarımsal verimliliğini artırmaya yönelik kimyevi gübre ihtiyacını karşılamak için 1952 yılında kurulan Gübre Fabrikaları Türk A.Ş. (GÜBRETAŞ), 60 yıla yakın zamandır bu alanda faaliyet gösteren bir firma.

1954 yılında İskenderun-Sarıseki’de faaliyete geçirdikleri Türkiye’nin ilk kimyevi gübre fabrikasına, 1961’de Yarımca’daki (Kocaeli) üç fabrikadan oluşan üretim tesislerini de eklediklerini ifade eden Koca, son olarak 2007’de İzmir’de sıvı ve toz gübre üretim tesislerini faaliyete geçirdiklerinin altını çizdi.

Yüzde 25’i halka açık olan şirketin, İMKB’de işlem gören ilk hisselerden biri olmanın yanı sıra son yıllarda yerli ve yabancı yatırımcıların da ilgiyle takip ettiği firmalardan biri haline geldiğine değinen Koca, “Yarım yüzyılı aşkın zamandır ülkemizdeki tarım ve sanayi sektörünün önemli halkalarından biri olan Gübretaş, daima sosyal sorumluluk bilinciyle hareket eden sektörde öncü bir kuruluştur.

Özellikle son 6-7 yıllık dönemde her açıdan çok önemli gelişmeler gösteren firmamız, bu dönemde satış, pazar ve lojistik konusunda yapılan yatırımlarla birlikte öncesinde yüzde 10-15 civarında olan pazar payını yüzde 29’lara, 50 milyon TL civarında olan piyasa değerini de 1.5 milyar TL civarına yükseltme başarısı göstermiştir” açıklamasını yaptı.

 

4500 kişiye iş imkânı

 

Şirketin Türkiye’de yıllık 685 bin tonluk üretim kapasitesine sahip olduğunu vurgulayan Koca,  İran’daki iştirakleri olan Razi Petrokimya’nın yıllık üretim kapasitesinin ise 3 milyon 770 bin ton olduğunu kaydetti. Türkiye’deki satışlarının sadece üçte birinin kendi üretimlerinden; kalanının ithalattan satış olduğunu söyleyen Koca, “Razi’de ise üretimin yaklaşık yüzde 20’si İran iç pazarına sunulurken, kalan yüzde 80’lik bölüm Afrika’dan Uzakdoğu ülkelerine kadar geniş bir bölgeye ihraç ediliyor. Gübretaş olarak 400 kişiyi istihdam ediyoruz; iştiraklerimizdeki sayı dahil edildiğinde bunun yaklaşık 11 katı  (4500) insana iş imkânı sağlıyoruz”dedi.

Küresel krizin etkilerinin yaşandığı 2009 yılını bile satış rekoruyla tamamladıklarını hatırlatan Koca, gübre sektöründeki toplam tüketimin bir önceki yıla oranla biraz düşmesine rağmen firma olarak 2010’da bu rekoru daha da geliştirdiklerini ve yılı 1 milyon 456 bin tonluk toplam gübre satışıyla tamamladıklarını kaydetti.

“Böylece pazar payımızı yüzde 28,5 seviyesine çıkardık” diyen Koca, sözlerine şöyle devam etti :

“2010 yılında üretim açısından da başarılı bir yıl yaşadık. Geçen yıla oranla yüzde 50 artış sağlayarak, 510 bin tonun üzerinde üretim gerçekleştirdik. Diğer yandan Razi Petrokimya’daki üretim ve kapasiteyi de artırdık. Üretim ve satıştaki bu başarı, ciro ve kârlılığımıza da yansıdı. İlk 9 aylık dönem sonunda, 966 milyon TL ciro ve 122 milyon TL kâr açıkladık.

Yıl sonunda ise konsolide ciromuzun 1.5 milyar TL’ye yakın gerçekleşmesini ve yılı önemli bir kârla tamamlamayı bekliyoruz. 2010 yılında fabrikalarımızda rutin bakım ve yenileme yatırımlarının yanında, Tekirdağ’da aldığımız yeni depoyla birlikte depolama kapasitemizi 367 bin tona çıkardık. Konya’da yedinci bölge satış müdürlüğümüzü hizmete başlatırken, üçüncü laboratuvarımızı ise İzmir’de kurduk.

Geçen ekim ayında Fortune dergisinin yayınladığı araştırmada, son üç yıllık ekonomik verilere göre Gübretaş “Türkiye’nin En Hızlı Büyüyen Şirketi” seçildi. Bu sonuç, son yıllardaki çalışmalarımızın ve yatırımlarımızın güzel bir göstergesi oldu. Tüm bu veriler ışığında, ülkemizdeki yükselen ekonominin paralelinde Gübretaş ve iştirakleri açısından 2010 yılının çok verimli bir yıl olduğunu söyleyebiliriz.”

 

Yarımca’da üretim artacak

 

Aralık ayında yönetim kurulundan çıkan yetki kararı doğrultusunda, Yarımca’daki tesisleri bünyesinde üretimi artırmaya yönelik bazı yatırımlar yapma hazırlığı içinde olduklarını söyleyen Koca, “Buradaki üç üretim ünitesinden birini yıkıp, daha yüksek bir kapasiteyle yenisini yapmayı planlıyoruz. Bununla ilgili fizibilite çalışmalarımız sürüyor. Süreç başladığında, yeni tesisin tamamlanıp devreye sokulması yaklaşık 1.5 yıl civarında olacaktır” dedi.

Gübretaş olarak sosyal sorumluluk projelerine özellikle sektörün gelişmesi için tarım çevresindeki eğitim ve bilime ellerinden geldiğince destek olduklarını belirten Koca, ziraat mühendislerinin Türkiye’nin dört bir yanında köy köy gezerek her yıl binden fazla noktada, bilinçli tarım konusunda çiftçilere eğitimler verdiğini aktardı.

Koca, “Ziraat fakülteleri ve tarımsal enstitülerle yakın bir işbirliği halindeyiz. Çeşitli saha uygulamalarının yarı sıra, üniversitelerin önemli programlarına da destek veriyoruz. 2010’da Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin organizasyonuyla düzenlenen 5. Ulusal Bitki Besleme ve Gübre Kongresi’ne de ana sponsor olarak en büyük desteği sağladık. Ayrıca 25 ziraat fakültesinde eğitim gören ama ekonomik durumu iyi olmayan 82 çiftçi ailesi çocuğu öğrenciye dört yıl boyunca karşılıksız eğitim bursu veriyoruz.

Diğer yandan 2005’ten bu yana yürüttüğümüz “Türkiye Toprak Analizi Haritası Projesi” şekillenmeye devam ediyor. Bu kapsamda tarım arazilerinden alınan toprak numuneleri Türkak onaylı Gübretaş laboratuvarlarında analiz edildikten sonra, tek tek elektronik harita üzerine işleniyor. Böylece hangi bölgede, ne zaman, hangi ürünlerin ekilmesi halinde verim alınacağıyla ilgili “toprak reçeteleri” ortaya çıkarılıyor.

Trakya bölgesinin büyük oranda tamamlandığı bu önemli projede, Türkiye genelindeki toprak analiz çalışmaları veri havuzuna eklenmeye devam ediyor. 2011 yılında da bu tür destek ve katkılarımızı sürdürmeyi hedefliyoruz. 2012’de kuruluşunun 60. yıldönümünü kutlayacak olan Gübretaş, bu yönde kurumsal faaliyetlerini ve ekonomik alandaki başarılarını daha iyi noktalara taşımayı hedefliyor” açıklamasında bulundu.

 

Türkiye'de yıllık üretim kapasitesi 685 bin ton

 

Gübretaş’ın Türkiye’de yıllık 685 bin tonluk üretim kapasitesine sahip olduğunu vurgulayan Mehmet Koca,  İran’daki iştirakleri olan Razi Petrokimya’nın yıllık üretim kapasitesinin ise 3 milyon 770 bin ton olduğunu kaydetti.

 

 

 

http://www.kobiden.com/

 

Ekleme Tarihi
14.04.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Gübretaş, üçüncü kez satış rekoru kırmaya hazırlanıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız