Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
kayısı don 

 Malatya Meyvecilik Araştırma Enstitüsü, bazı bahçelerin dondan zarar gördüğünü bildirdi. 

 
Meyvecilik Araştırma Enstitüsü'nden yapılan açıklamaya göre, 12 Nisan günü başlayan kar yağışının kent merkezinde ve yüksek kesimlerde etkili olduğu, hava sıcaklıklarının bazı bölgelerde eksi 7 dereceye kadar düştüğü belirtildi. 
 
Hava sıcaklıklarındaki düşüş nedeniyle merkez ve ilçelerde oluşan don olayının meyvecilik enstitünün teknik elemanlarınca incelendiği, hava sirkülasyonu olmayan ve don çukurunda bulunan bazı bahçelerin dondan zarar gördüğünün tespit edildiği ifade edildi. 
 
Şiddetli rüzgarın soğuk hava kitlesini yüksek yerlere taşıması nedeniyle özellikle yüksek kesimlerin zarardan daha fazla etkilendiği belirtilirken, düşük sıcaklık değerlerinin don hasarı oluşmasında tek başına etkili olmadığı kaydedildi. 
 
Açıklamada, şunlar belirtildi: 
 
"Don zararına sıcaklığın derecesinin yanında etki süresi ve bitkinin fenolojik dönemi gibi faktörlerde etki etmektedir. Dolayısıyla ölçülen sıcaklık değerlerinin çok kısa bir süre için en düşük sıcaklık değerlerine ulaşması büyük don hasarlarının oluşmasına neden olmayacaktır. Kayısı ağaçlarında etkisini gösteren ilkbahar geç donları ve üşümeden kaynaklanan zarar düzeyinin net olarak ortaya çıkması için 2-3 günlük bir süreye ihtiyaç duyulmaktadır. Bu süre sonunda bölgelere göre ağaçların hangi oranda zarar gördüğü belirlenecektir. Oluşan zarar enstitümüz ekiplerince günlük takip edilerek, rapor halinde üreticilerimiz bilgilendirilecektir. " (AA)

Ekleme Tarihi
15.04.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Malatya da Bazı Kayısı Bahçeleri Dondan Zarar Gördü




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız