Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 03 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Can eriği pazarı büyüyor 

CAN ERİĞİ PAZARI BÜYÜYOR -HATAY'IN CAN ERİĞİ IRAK'TAN SUUDİ ARABİSTAN'A, DUBAİ'DEN ROMANYA'YA KADAR BİRÇOK ÜLKEYE İHRAÇ EDİLİYOR -İRİ VE SERT MEYVE ETİ, EKŞİMSİ TADI VE VİTAMİN DEPOSU ÖZELLİĞİ İLE İHRACATTA ARANAN ÜRÜN OLAN CAN ERİĞİNİN TÜRKİYE'DEKİ TOPLAM ÜRETİMİNİN YÜZDE 12,2'Sİ HATAY'DAN KARŞILANIYOR -İL TARIM MÜDÜRLÜĞÜ EKİM ALANLARINI DAHA DA YAYGINLAŞTIRMAK İÇİN ÜRETİCİYE FİDAN DAĞITMAYA HAZIRLANIYOR

HATAY (A.A) - İsmihan Özgüven - İklim özellikleri ve verimli topraklarıyla geniş ürün desenine sahip Hatay'da önemli bir geçim kaynağı olan can eriği, Irak'tan Suudi Arabistan'a, Dubai'den Romanya'ya kadar birçok ülkeye ihraç ediliyor.


     Türkiye'nin toplam can eriği üretiminin yüzde 12,2'sini karşılayan Hatay'da, yeni hasat sezonunun başlamasıyla birlikte tarım işçilerine de ekmek kapısı açıldı. Dalından özenle koparılarak paketlenen, yurtiçi tüketiminin yanı sıra ihracatı da yapılan can eriğinin kilosu 10 liradan alıcı buluyor.
     İl Tarım Müdürü Bestami Zabun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, coğrafi konumu ve iklim özellikleri nedeniyle çok farklı ürün desenine sahip Hatay'da, üreticilerin bir karış toprağı bile boş bırakmadığını, verimli topraklardan en iyi şekilde faydalandığını bildirdi.
     Zabun, ''Üreticilerimiz, buğday, pamuk, mısır gibi ürünlerin yanı sıra meyve yetiştiriciliğine de büyük önem veriyor. Hem kendi tüketimi hem de ev bütçesine katkı için ekimini yaptığı üründen aldığı yüksek verimle, ihracata katkı sağlıyor. Can eriği de bu anlamda Hatay'ın vazgeçilmez ihraç ürünleri arasında bulunuyor'' dedi.
     Üretenin ve satanın yanı sıra bıraktığı damak tadıyla yiyeni de mutlu eden Hatay'ın can eriğinin Irak'tan Suudi Arabistan'a Dubai'den Romanya'ya kadar birçok ülkeye ihraç edildiğini anlatan Zabun, Ürdün, Ukrayna, Azerbaycan, Suriye ve Bulgaristan gibi ülkelerin de önemli alıcılar arasında yer aldığını, pazar payının her geçen gün genişlediğini kaydetti.
     İri ve sert meyve eti, ekşimsi tadı ve vitamin deposu özelliği ile ihracatı her geçen gün artan can eriğinin Türkiye'deki toplam üretiminin yüzde 12,2'sini Hatay'ın gerçekleştirdiğini belirten Zabun, Hatay'ı, 22 bin tonla Mersin, 16 bin tonla Bursa'nın izlediğini bildirdi.
     Zabun, geçen yıl 30 bin ton olan rekoltenin bu yıl 35 bin tonu bulacağını tahmin ettiklerini, İl Tarım Müdürlüğü olarak ekim alanlarını daha da yaygınlaştırmak için üreticiye fidan dağıtmaya hazırlandıklarını, ihracata en uygun çeşitlerin ekimi konusunda da yönlendirici olacaklarını kaydetti.
     Kentin önümüzdeki beş yıllık sürede tarımını daha iyi noktalara taşımak için çaba gösterdiklerini ifade eden Zabun, bu kapsamda ''Tarım ve Kırsal Kalkınma Strateji Planı''nın hazırlandığını söyledi.
     Bu plana göre, kentte toprak şartı ve ikliminde hangi ürünün yetiştiriciliğinin yapılması gerektiği, ihracatta en çok tercih edilen ürünlerle ilgili bilgilere yer verildiğini belirten Zabun, ''Bu kapsamda Hatay'ın ilk sırada yer aldığı erikte daha iyi noktalara gelmesi için çalışıyoruz. Amacımız, bu ürünün ekim alanını daha da arttırarak yaklaşık bin ton olan ihracat rakamını daha da yükseltmek. Bu amaçla üreticilerimizle sık sık bir araya gelip, gelecek vaat eden ürünlerle ilgili bilgiler veriyoruz. Onlara daha çok gelir elde etmesi için yol göstermeye çalışıyoruz'' diye konuştu.

Ekleme Tarihi
17.04.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Can eriği pazarı büyüyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız