Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 10 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

TÜRKİYE ZİRAATÇILAR DERNEĞİ BAŞKANI YETKİN: -''OLAĞANÜSTÜ BİR DURUM YAŞANMADIĞI TAKDİRDE BU YIL BUĞDAY İTHALATINA GEREK KALMAYACAK'' -''BU YIL MEYVE VE SEBZE ÜRETİMİNDE DE OLUMLU BİR SEYİR İZLENDİ''

ANKARA (A.A) - Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, olağanüstü bir durum yaşanmadığı takdirde bu yıl buğday ithalatına gerek kalmayacağını söyledi.
 
     Yetkin, buğday rekoltesi ile sebze ve meyve üretiminde 2011 yılına ilişkin ilk tahminleri, Ankara İç Kale Oteli'nde düzenlediği basın toplantısıyla değerlendirdi.
     Bu yıl iklim koşullarının iyi gitmesi dolayısıyla buğday rekoltesinde geçen yıla göre yüzde 10 civarında artış beklendiğini ifade eden Yetkin, geçen yıl 19,6 milyon ton olan buğday üretiminin bu yıl 20-21 milyon ton arasında gerçekleşmesinin öngörüldüğünü söyledi. Türkiye'de buğday tüketiminin yıllık 18-19 milyon ton civarında olduğuna işaret eden Yetkin, olağanüstü bir durum yaşanmadığı takdirde bu yıl buğday ithalatına gerek kalmayacağını kaydetti.
     Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) bu yıl piyasaya aktif olarak girmesi ve alabildiği kadar buğday alması gerektiğini ifade eden Yetkin, ''Dünyada gıda krizinden ve fiyatların artacağından bahsediliyor. TMO, geçen yıl yaptığı gibi hataya düşmemeli ve uygun fiyat verip en az 5-6 milyon ton ürün stokuna gitmeli. Aksi takdirde geçen yıl olduğu gibi ithalatın önü açılır. TMO, 1 Mayıs'a kadar kaç liradan ne kadar buğday alacağını açıklamalı'' diye konuştu.
     Yetkin, Türkiye'nin buğday, et, süt, şeker gibi stratejik olarak nitelendirilen ürünlerde stok yapması gerektiğini kaydetti.
     Bu yıl meyve ve sebze üretiminde de olumlu bir seyir izlendiğini, ancak mevsimsel etkenlerle bazı ürünlerde bir miktar rekolte düşüşü gerçekleşeceğini öngördüklerini anlatan Yetkin, ''Don, dolu ve sel nedeniyle başta domates, kayısı, erik, üzüm, fındık olmak üzere bazı meyve ve sebzelerde üretim olumsuz etkilendi. Ancak ciddi boyutlarda değil'' dedi.
     Yetkin, mevsimsel nedenlerle tarla domatesi çıkıncaya kadar domates fiyatlarında artış olabileceğini, domates ihracatında da düşüş beklediklerini söyledi.
     12 Haziran'da yapılacak seçime de değinen Yetkin, hiç bir siyasi partinin üretici ve çiftçi kesiminden milletvekili adayı çıkarmaması nedeniyle hayal kırıklığı yaşadığını sözlerine ekledi. 

Ekleme Tarihi
18.04.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Bu yıl buğday ithalatına gerek kalmayacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız