Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 03 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Tarsus 

 TARSUS'A CALİFORNİA BADEMİ -YÖREDE ÇİFTÇİLERİN GELİR DÜZEYİNİ ARTIRMAK, İÇ VE DIŞ PİYASA İHTİYACINI KARŞILAMAK AMACIYLA ÇALIŞMA BAŞLATAN TARSUS ZİRAAT ODASI, ÜZÜM, ŞEFTALİ, KAYISI, ELMA, NAR GİBİ MEYVELERDEN SONRA ABD MENŞELİ CALİFORNİA BADEMİ VE ALIÇ ÜRETİM ALANLARINI GELİŞTİRMEYİ AMAÇLIYOR -YÖREDE YENİ DİKİLEN 5 BİN FİDAN İLE BADEM AĞACI SAYISI 15 BİNİ BULURKEN, KARABUCAK ORMANI SAHASINDA 20 BİNE YAKIN AŞISIZ ALIÇ FİDANI ÜRETİMİ YAPILIYOR 


ADANA (A.A) - Ali Güreli - Mersin'in Tarsus ilçesinde, buğday ve mısır gibi klasik ürünlerde beklediğini bulamayan çiftçilerin gelir düzeyini artırmak, iç ve dış piyasa ihtiyacını karşılamak amacıyla çalışma başlatan Ziraat Odası yöneticilerinin, üzüm, şeftali, kayısı, elma ve nar gibi meyvelerden sonra ABD menşeli California bademi ile alıç üretim alanlarını geliştirmek için harekete geçti.
 
     Tarsus Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yörenin, her türlü meyve ve sebze üretimi yapmaya müsait konumu olduğunu söyledi.
     Geçmiş yıllarda mısır, buğday gibi hububat ürünleri dışında üzüm ve zeytin üretimi yapıldığını, ancak bunun son dönemde yeterli gelmediğini anlatan Ergezer, çiftçilerin gelir düzeyini artırmak, iç ve dış piyasa ihtiyacını karşılamak üzere çalışma başlattıklarını bildirdi.
     Ergezer, Tarsus genelinde 1 milyon 300 bin dönüm ekim alanı bulunduğunu belirterek, ''Geçtiğimiz yıllarda bu alanların bir kısmında meyve ve sebze üretimi yapılıyordu. Ancak günümüzde 1 milyon 300 bin dönüm alanın yarısını meyve bahçeleri oluşturuyor. Kalan diğer yarısının içerisinde de 80 bini kapalı olmak üzere 160 bin dönüm sebze üretimi yapılan alan mevcut'' dedi.
     Ürün deseninin, üzüm, zeytin ve nar dışında son yıllarda şeftali, kayısı ve elma ile zenginleştiğini, buna bir süre önce de badem üretiminin eklendiğini belirten Ergezer, şöyle konuştu:
     ''ABD menşeli California türü bademde her türlü arazide rahatlıkla olumlu sonuçlar alındı. Yörede yeni dikilen 5 bin fidan ile badem ağacı sayısı 15 bini buldu. Bu türde ağaç başına 50-60 kilo arasında verim elde edilebiliyor. California bademi Tarsus'un iklimine çok iyi uyum sağladı. Yöre üreticisinin bu ürünü sevdiğini ve yakın bir zamanda üretim alanının daha da genişleyeceğini söyleyebiliriz. Üreticiler bu mevsimde çağla olarak dalında ortalama 5 liraya satıyor. Badem içi olarak da ortalama 30 liraya alıcı buluyor. Orman vasfını yitirmiş arazilerde cevizin yanı sıra badem yetiştiriciliğinin de yapılmasına izin verilmesi, bu türün yörede önemli üretim kalemi olacağını gösteriyor. Böyle olunca ithalata gerek kalmayacak. Hem yurt içi ihtiyacını karşılayacağız, hem de ihracat yapacağız. Türkiye'nin badem üretimi yaklaşık bin ton, ithal ettiği ürün miktarı ise 9 bin ton dolayında. Bademde ithalatçı değil, ihracatçı olma hedefine emin adımlarla yürüyoruz. Asıl hedefimiz, Tarsus'ta şu ürün yetiştirilmiyor dememek.''
    
     -ALIÇ DAMAK ZEVKİNE UYGUN HALE GETİRİLECEK-
    
     Ergezer, bölgedeki diğer yeni ürünün ise alıç olduğunu söyledi.
     Sivas ve Hatay'da yoğun olarak üretilen alıcın Tarsus yöresinde yaygınlaştırılacağını belirten Ergezer, bu ürünün şimdilik yaklaşık 500 ağaçla sınırlı olduğunu söyledi.
     Ergezer, üreticileri teşvik etmek üzere kendi bahçesine de alıç fidanı diktiğini belirterek, ''Şimdilik tanesi 25 lira kadar olan çok az sayıda fidan temin ettik. Alıç üretiminde deneme aşamasındayız. Ancak Karabucak Orman Fidanlığı'nda tavsiyemiz üzerine 20 bine yakın aşısız alıç fidanı yetiştirildi. Bunlar kültürel hale getirilecek ve yörede ekimi yaygınlaştırılacak'' dedi. 

Ekleme Tarihi
19.04.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Tarsus'a California bademi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız