Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Rusya 

Yüksek ekonomik değeri nedeniyle havyarı 'siyah altın' olarak adlandırılan Mersin Balığı'nın tükenmek üzere olan neslinin korunabilmesi için Çevre ve Orman Bakanlığı, geçen yıl Rusya'dan 65 bin yumurta ithal etti. Bu yumurtalardan ise 52 bin yavrunun üretildi.
 
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve Çevre ve Orman Bakanlığı arasında imzalanan protokol ile Devlet Su İşleri (DSİ) Amasya Suluova ilçesi Yedikır Su Ürünleri İstasyonu Mersin Balığı üretimine tahsis edilerek, Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile üretimi projesi uygulanacak. Yedikır Su Ürünleri İstasyonu'na ise 2010 yılı Mayıs ayında, Rusya'dan ithal edilerek getirilen ve Türkiye sularında da bulunan iki tür Mersin Balığı yumurtalarından yaklaşık 52 bin adet yavru balık elde edildiği öğrenildi. Balıkların 27 bin 500'ü üretim için özel sektör balık üreticilerini verilirken, anaçlarının ayrılmasıyla geriye kalan ve 5 bini markalanan 13 bin yavrunun da Kızılırmak, Yeşilırmak ve Sakarya Nehri'ne salınacağı kaydedildi. Bu yavruların 5 bini ise markalandı.
 
Markalama çalışmalarını yerinde gören DSİ 7. Bölge Müdürü Ömer Faruk Yiğitsoy, Rusya'dan getirilen yumurtaların üretiminde yüzde 75 yavru almada ise yüzde 95 başarı sağlandı." diye konuştu.
 
İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden Prof. Dr. Devrim Memiş de, doğal yumurtlama alanlarını rehabilete etmeye çalıştıklarını ifade ederek, "Yedikır'da bu balıkları üreterek doğaya yeniden salmaya çalışoruz. Doğal stoklarda azalan bu balıkları yetiştiricilik yöntemiyle doğaya salınarak ve yaşama alanları yeniden düzeltilerek kazanmaya çalışıyoruz." şeklinde konuştu.
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
19.04.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Rusya'dan getirilen 65 bin yumurtadan 52 bin Mersin Balığı üretildi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız