Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
eküy 

MUĞLA (İHA) - Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi (EKÜY) çalışmalarının yerinde izlenmesi, kontrol ve değerlendirilmesinin yapılacağı çalışmalar denetleniyor. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nden Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Mehmet Emin Şahin, Şube Müdürü Cahit Coşkun Altunoğlu, Proje Koordinatörü Dr. Kadir Melan ve Bakanlık Uzmanı Ziraat Mühendisleri EKÜY projelerinin uygulanma alanlarını denetlemek için Muğla’ya geldi.

BİTKİSEL ÜRETİMDEKİ KİMYASALLAR KAYIT ALTINA ALINDI

Daire Başkanı M. Emin Şahin ve beraberindeki heyet Fethiye’de Muğla Tarım İl Müdürlüğü ve Fethiye, Ortaca ve Dalaman Tarım İlçe Müdürlükleri personeli ve tarım danışmanlarının katılımıyla bir toplantı yaparak Bakanlıkça kimyasal kullanımının kontrolü, izlenmesi ve önlenmesi amacıyla yapılan çalışmaları değerlendirildi. Daire Başkanı M. Emin Şahin, “Ülkemiz insan sağlığı, uluslar arası imajımız ve ihracatımız yönünden tarımsal üretimde kimyasal kullanımının mutlaka kontrol ve izlenmesinin gerekiyor. 2008 yılı Kasım ayından itibaren bitkisel üretimde kullanılan kimyasalların kayıt altına alınmaya başlandı. 2010 yılı Şubat ayından itibaren ise tüm bitkisel üretimde Üretici Kayıt Defteri tutulmasının zorunlu hale getirildi” dedi.
 
BİTKİ SAĞLIĞINDA YENİ UYGULAMALAR
 
Daire Başkanı Şahin, yapılan çalışmaların reform mahiyetinde olduğunu söyleyerek, “Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından, ülkemizde, tarladan sofraya güvenilir gıda arzının sağlanması, taze sebze ve meyvede ihracat ve iç tüketimde yaşanan kimyasal madde kalıntısı sorununun çözülmesi, çevre ve insan sağlığı ile fauna ve floranın korunması açısından 2006 yılından bu güne kadar çok önemli düzenlemeler yapılmıştır. Uçakla ilaçlama yasaklanmış, bitkisel üretimde kullanılan kimyasal maddelerin kayıt altına alınması ve izlenebilirliğinin sağlanması amacıyla üretici kayıt defteri tutulması, Zirai Mücadele ilaçlarının reçeteyle satışı ve kimyasal mücadele uygulayıcılarının sertifikalı olması gibi yasal düzenlemeler tamamlanmıştır. Bakanlığımızca kimyasalların yönetimi, özellikle ihracat ve iç tüketime sunulan taze sebze ve meyvelerde kalıntı sorununun yaşanmaması için Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi (EKÜY) proje çalışmaları başlatıldı” diye konuştu.
 
EKÜY PROJESİ 16 İLDE YÜRÜRLÜĞE KONDU
 
Şahin, 2010 yılında ekonomik önem taşıyan 10 üründe, 16 ilde ve 124 ilçede, 392 köyde, 2 bin 488 üretici ile 3 bin 39 bahçe ve serada EKÜY projesinin yürürlüğe konduğunu belirterek, “Bu illerimizden biri de Muğla olup örtü altı sebze yetiştiriciliği ve Turunçgillerde proje çalışması devam etmektedir. EKÜY projesi 2011 yılında 29 İlde 19 üründe Armut, Bağ, Biber, Çilek, Domates, Elma, Erik, İncir, Kayısı, Kiraz, Örtüaltı sebze (biber, domates, hıyar, kabak, patlıcan), Şeftali, Turunçgiller (portakal, mandarin, limon, greyfurt) ve Zeytin) 10 bin üretici ve 50 bin adet analiz hedefi ile yürütülecek” şeklinde konuştu.

Ekleme Tarihi
21.04.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Eküy projeleri denetleniyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız