Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 02 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Nisan ayı başında açıklanan üretici prim destekleri içinde pamuğun olmaması ve 'dünya fiyatlarındaki gidişata göre belirleneceği'nin söylenmesi, üreticide hayal kırıklığı yaratırken, tam da pamuk ekim zamanı yaşanan belirsizlik, üretime yönelik kaygıları artırdı. 
 
Kaygıları dile getiren İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, İTB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Ulusal Pamuk Konseyi (UPK) Başkanı Barış Kocagöz ile UPK Başkan Yardımcısı ve Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği Başkanı Beliğ Azbazdar, pamukta primin açıklanmamasından kaynaklı üzüntü duyduklarını belirterek en az 50 kuruşluk prim istedi. 
 
'ÜRETİCİ ZATEN ÇOK KAZANIYOR' ZİHNİYETİ Mİ? 
 
İTB'de düzenlenen basın toplantısında konuşan Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Barış Kocagöz, 7 Nisan'da yayınlanan destekleme tebliğinde tüm tarım ürünlerinde prim miktarı açıklanırken pamukta uygulanan sabit prim desteğinden vazgeçileceğine işaret eden 'Kütlü pamuk birim destek miktarı, dünya piyasalarındaki gelişmeler dikkate alınarak Bakanlık tarafından daha sonra açıklanacaktır' ifadesinin kullanıldığını belirtti. Bu kararın kendilerini endişelendirdiğini söyleyen Kocagöz, son yıllarda dünyadaki pamuk fiyatlarının yükselmesiyle birlikte 'Üretici zaten çok kazanıyor' zihniyetine işaret etti. Pamuk üreticisinin 2000-2009 yıllarındaki kaybı bu fiyatların kapsamayacağına da dikkat çeken Kocagöz, "Bu yıllar arasında dünya pamuk fiyatları aşağıda seyretti ve Türk pamuk üreticisi 9 yıl zarar etti. Üretim 935 bin tonlardan 370 bin tonlara geriledi. Önümüzdeki yıllarda pamuk piyasasında oluşacak fiyatları üreticiye garanti edebilecek bir kurum var mı? Yoksa üretici önümüzdeki yıllarda yine sahipsiz kalır mı?" diye sordu. 
 
PAMUK ÜRETİMİNİN ÖNÜ KESİLİYOR 
 
Son 10 yılda maliyetlerin yüzde 50 artmasına rağmen fiyatların son bir yıldaki yükselişe rağmen yüzde 12 azaldığının altını çizen Kocagöz, "Bu yıllarda tamamlayıcı fiyat uygulaması neden uygulanmadı da şimdi ilk defa üretici pamuktan para kazanırken prim uygulaması değiştiriliyor? Ülke olarak ihtiyacımız olan pamuk üretimine doğru tekrar ekim alanları arterken niye böyle bir uygulama ile pamuk üretiminin önü kesiliyor? Anlayamadık" dedi. Üretici pamuk üretimine geri dönmüşken özendirilmesi gerektiğini vurgulayan Kocagöz, Türkiye'nin önümüzdeki yıl 800 bin tonluk yani 3. 2 milyar dolarlık pamuk ithal etmesi beklentilerinin de gözönünde bulundurulması gerektiğini kaydetti. Kocagöz pamuğun 'stratejik ürün' ilan edilmesi taleplerini de yineledi. 
 
KESTELLİ: EN AZ 50 KURUŞLUK PRİM AÇIKLANMALI 
 
İTB Başkanı Işınsu Kestelli de pamuk üretiminin Türkiye için önemini vurgulayarak "Yönetmelik bizlerde hayalkırıklığı yaratmıştır. İTB olarak biz, geçen sezon 42 kuruş olan pamuk priminin enflasyon oranında artırılarak açıklanmasını, en az 50 kuruşluk bir prim verilmesini istiyoruz" dedi. 
 
AZBAZDAR: BİRİLERİ PAMUK ÜRETMEMİZİ İSTEMİYOR MU? 
 
Tariş Pamuk Birliği Başkanı Beliğ Azbazdar ise tebliğle birlikte pamuk üreticisinin sahipsizliğinin ilan edildiğini belirterek, "Bunun adaletle alakası yoktur" diyerek tepki gösterdi. Bu gelişmelerle birlikte üreticinin yine pamuktan kaçacağı uyarısını yapan Azbazdar, 2000'li yıllarda zararına üretim yaptıklarını, makine yatırımı yaptıklarını anlatarak "2010'lu yıllara geldiğimizde Söke Ovası'nda 350 bin dekar ekilebilir alanın 80 bin dekarı el değiştirdi. Bu el değiştirme üreticiden üreticiye değil üreticiden tüccara oldu" dedi. "Acaba birileri bizim pamuk üretmemizi istemiyor mu? Türkiye'de pamuk toplama makinesi neden yok? Çünkü satacakları makinenin kat be katını pamuk satarak alıyorlar" ifadeleriyle de kuşkularını dile getiren Azbazdar, "Biz bu primi fazlasıyla geri istiyoruz" diye konuştu.(DHA)
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
22.04.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Pamuk Üreticisine 'prim' Şoku




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız