Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 24 Nisan 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

 AYDIN (A.A) - Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü'nde, beş yıllık bir araştırma sonucunda pamukta görülen ''solgunluk'' zirai hastalığına karşı ilaç bulunduğu bildirildi. 

     Pamukta görülen ''solgunluk'' hastalığına karşı Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü'nde bulunan ve tescili yaptırılan izolat maddesinin, zirai ilaç preparatı olarak üretimi için enstitü ile Bioglobal firması arasında protokol imzalandı. 
     Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü Müdürü Sadettin Öztürk, protokol imza töreninde yaptığı konuşmada, enstitü olarak Türkiye'de yeni bir buluşa daha imza atmanın gururunu yaşadıklarını ifade etti. 
     Solgunluk hastalığına karşı bugüne kadar etkili bir çözümün bulunmadığını, sadece dayanıklı pamuk çeşitleriyle hastalığın en aza indirilmeye çalışıldığını belirten Öztürk, şunları kaydetti: 
     ''Enstitü olarak 2005 yılında hazırladığımız bir projeyi bakanlığımıza sunduk ve bakanlığımız da bu proje üzerinde çalışma emrini bize verdikten sonra solgunluk hastalığı ile nasıl mücadele edebiliriz konularında çalışmalarımızı başlattık. 
     Projenin sorumlusu Dr. Oktay Erdoğan başkanlığındaki bir ekip tarafından 2005 yılından 2010 yılına kadar kendi deneme tarlalarımızda çalışma devam etti. Hastalığa karşı bitki gelişimini engelleyen olaylara karşı çok etkili bakteriler tespit ettik ve bu bakterilerde de mücadelede kullanabileceğimiz izolat dediğimiz ürünler elde ettik.'' 
     Bundan sonraki süreçte bu ürünleri üreticinin kullanabileceği hale getirmeye çalışacaklarını ifade eden Öztürk, ''Bunun için izolatları özel sektöre devir ediyoruz. Elde edilen bu izolatlar daha sonra preparat hale getirilecek. Tohumlar bu preparatlarla karıştırıldıktan sonra toprağa ekilecek ve toprakta etkili halde bulunan solgunluk hastalığının etkeni ile mücadele edecek'' diye konuştu. 
     Bioglobal Genel Müdürü Özgür Ateş de zirai bir hastalıkla mücadele konusunda özel sektör ile kamu işbirliğinin kurulmasının çok önemli olduğunu belirterek, şöyle konuştu: 
     ''Solgunluk hastalığı gibi bir hastalıkla özel sektör devlet ile işbirliği içerisinde mücadele edilmesi çalışılması çok önemli ve bu örnek bir olay. Biz firma olarak 10 yıldan bu yana çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ülkemiz tarımının karşı karşıya kaldığı zararlılara karşı faydalı bakteri, faydalı mantar mikrobal bakterileri kullanmak üzere kurulmuş bir şirketiz. Doğadaki problemleri yine doğal yöntemlerle çözmeye çalışıyoruz. Biz bu biyolojik preparatları ülkemize yurt dışından getiriyoruz. Ancak ülkemizde bulunan çok değerli araştırma kurumlarımız var. bİz bu araştırma kurumlarımızı da çok yakından takıp ediyoruz. Biz Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsünün çalışmalarını da çok yakından takip ediyoruz.'' 

Ekleme Tarihi
22.04.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Nazilli pamuk araştırma enstitüsünden solgunluk hastalığına çözüm




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız