Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 23 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

 Besin alerjisi teşhisi konulmuş yetişkinlerin gıda etiketlerini daha önce tüketmiş olsalar bile okumalarını tavsiye eden beslenme uzmanı Ayşenur Yılmaz, "Dışarı çıktığınızda yanınızda güvenli atıştırmalık bir yiyecek bulundurun.Aksi takdirde acıktığınızda etiketi anlaşılır olmayan bir yiyeceği satın alma riskiniz var." dedi.

Yılmaz, pipetleri, bardağı, çatal, kaşık, bıçak gibi yeme araçlarının başkalarıyla paylaşılmaması ve ürün içerikleri sürekli değiştiği için etiketlerin iyi okunması gerektiğini belirtti.
 
Besinlerin içinde bulunan gıdalar alerjen olmasa da beklemeye bağlı olarak çoğalan bakteri, mikrop ve mantarlar da alerjik etki gösteriyor. Olumsuz şartlarda saklanan besinlerde oluşan toksinler savunma sistemini etkiliyor. Bekleyen kabuklu deniz ürünlerinde dinoflagellat toksini, çimlenmiş, yeşillenmiş patateste bulunan solanin, bazı baklagil ve tahıllarda oluşan toksit glikazitler ve bazı katkı maddeleri alerjik etki gösteriyor.
 
Ciddi derecede gıda alerjisi geçiren hastalarda, yiyecek alındıktan birkaç dakika içinde vücudu etkileyebileceğine dikkat çeken diyetisyen Habip Aylak, "Hayati tehlikesi olan alerjen anafilaksi durumlarında kurdeşenin hızla yayılmasıyla yüzde, dilde ve boğazda şişme, nefes almada zorluk, kusma, bilinç kaybı belirtileri görülür." diyor.
 
En sık görülen gıda alerjenleri: İnek sütü, tavuk yumurtası, balık, baklagiller, kabuklu yemişler, soya fasulyesi, buğday, fıstık.
 
Alerjen etki yapan katkı maddeleri: Aspartam (tatlandırıcı), BHA, BHT (antioksidan), tartazin (renklendirici), MSG (lezzet artırıcı), nitrit ve nitratlar (koruyucu), parabenler (koruyucu), sülfitler (koruyucu)
 

 

Ekleme Tarihi
23.04.2011
Ekleyen Kişi
Kemal Erdoğan


Link: Besin alerjisi olanlar etiketleri daha iyi okumalı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız