Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Tariş Üzüm Birliği Başkanı Türker, "Üreticiye dönüm başına 500 dolar destek verilerek, bağlar Thomson cinsi yaş üzüme dönüştürülmeli. Yaş üzümde müthiş fırsatlar var. Rusya'ya ihracat iki kat arttı" dedi.
 
Tariş Üzüm Birliği Başkanı Ali Rıza Türker, çekirdeksiz kuru üzümde yaşanabilecek arz fazlası sorununu çözmek için Egeli üreticilerin yaş üzüme yönlendirilmesini istedi. Çiftçiye dönüm başına 500 dolar destek verilerek Ege'deki çekirdeksiz üzüm (sultani) bağlarının Thomson cinsi yaş üzüme dönüştürülmesini öneren Türker, "Yaş üzümde müthiş fırsatlar var. 2009 yılında 136 bin ton olan ihracatımız geçen yıl 177 bin tona çıktı. Rusya'ya ihracat iki kat arttı" diye konuştu. 
 
İTALYA MODELİ
Son 10 yılda başta pamuk olmak üzere diğer tarım ürünlerinin fiyatının hızla gerilediğini hatırlatan Türker, bu nedenle Ege'de çekirdeksiz kuru üzüm bağlarının büyüdüğüne dikkat çekti. Türker, "Gediz ovası sabit üzüm tesislerine dönüştü. Saruhan, Gölmarmara, Alaşehir, Salihli'de pamuk tarlalarının yerini üzüm bağları aldı. Bağlar Denizli iline kadar süratle yayılıyor. Bu durum arz fazlası endişelerini doğuruyor" dedi.
Sultani olarak bilinen çekirdeksiz kuru üzümün sadece pasta ve kekte kullanıldığını belirten Türker, "Önemli olan bu ürünü sofralık yaş olarak üretip satmak. İtalya öyle yapıyor. İtalya'nın 850 bin ton yaş üzüm ihracatı var. Kendileri ürünlerini yaş olarak satarken, kuru üzümü Türkiye ve Yunanistan'dan alıyorlar. Böylece daha karlı çıkıyorlar. 
Bizim de artık üzüm bağlarını değiştirmemiz lazım. Sofralık yaş üzümde tercih edilen Thomson cinsi üzüme geçmemiz lazım. Çekirdeksiz üzümde arz fazlası sorununu aşmamız tamamen yaş üzüme bağlı. Üstelik yaş üzüm daha karlı. Geçmişte olduğu gibi şimdi de hükümete yaş üzümün teşvik edilmesini öneriyoruz. Bağa dönümünde 500 dolar destek verilsin, üzüm cinsi değişsin. Hem kısa sürede ihraç edip dövizi alabiliriz" diye konuştu.
 
COĞRAFİ KONUM
Türkiye'nin üzümde coğrafi konumunun büyük avantaj olduğunu vurgulayan Türker, ihracat potansiyelinin de yüksek olduğunu söyledi. Türker, şöyle konuştu, "Rusya'ya müthiş pazarlama var. Sarıgöl yöresi kendi imkanlarıyla süratle yaş üzüme dönmeye çalışıyor. O yörede 50-60 yaş üzüm işletmesi, soğuk hava tesisi kuruldu. Rusya'ya ihracatta kalıntılarla ilgili kurallara da uyuyoruz. İhracatın önünde engel kalmadı. Sadece Rusya değil Bulgaristan, Ukrayna, Avrupa Birliği ülkeleri önemli pazar oldu. İhracat bir yıl içinde 136 bin tondan 177 bin tona çıktı. Ancak bu rakam İtalya'nın yanında hala çok düşük kalıyor."
 
Alivrecilere dikkat
Kuru üzüm piyasasında istikrarın sağlanması ve artan fiyatlarnı gerilememesi için dikkatli olunmasını öneren Tariş Üzüm Birliği Başkanı Ali Rıza Türker, yeni sezon öncesinde alivre (ürün çıkmadan önceden ihracat bağlantısı) satış yapanlara karşı uyarıda bulundu. Türker, "Alivre satış en kötü ve tehlikeli işlerden birisi. Alivreciler üreticinin bağındaki üzümü mevcut fiyatların altında bir fiyatla ithalatçıya teklif ediyor. Bu durum hem eldeki ürünü hem de daha çıkmamış ürünü sıkıntıya sokuyor. Alivre satışlar önümüzdeki günlerde olabilir. Üreticiyi koruyacak kim? Bu birlikler zaten alivrecilere karşı kuruldu. Çözüm yolu bir stok kurumu oluşturulması. Bizim 14 ayrı yerde kooperatifimiz var. Müdahale alımı ile bu üzümü alalım. Yeter ki bizim üzerimizden faiz yükünü çekin" dedi.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
25.04.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Yaş üzüme dönüş teşvik edilmeli




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız