Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

 İSTANBUL (A.A) - Mey İçki Şarap Kategorisi Bölüm Müdürü Gözdem Gürbüzatik, 2010 yılında kapalı içki kanalında şarap pazarı yüzde 4 büyürken, Kayra'nın yüzde 21 büyüyerek pazarın büyümesine en fazla katkı sağlayan marka olduğunu ve bu kanalda pazar liderliğini sürdürdüğünü, ciro olarak da şarap pazarında en fazla büyüyen marka konumunda bulunduklarını bildirdi. 

     Gürbüzatik, Kayra'nın 6. yılı dolayısıyla düzenlediği basın toplantısında, Kayra'nın, 2005 yılında Mey İçki'nin şarap kategorisi olarak kurulduğunu, ''Anadolu topraklarının en iyi şarabını üretme'' vizyonuyla yola çıktıklarını, en baştan beri Anadolu'nun ''soylu'' üzümlerinin hakkını vermeyi, Türkiye'deki bağların gerçek potansiyelini ortaya çıkartarak ülkedeki şarap üreticiliğinin standartlarını yukarılara çekmeyi hedeflediklerini söyledi. 
     Gürbüzatik, ''Bugün Kayra olarak 11 marka ve 80'in üzerinde farklı ürün ile büyümeye devam ederken, yaptığımız yatırımlar ve gerçekleştirdiğimiz yeniliklerle ürettiğimiz şaraplarımızı yurt dışında ve hatta şarabın merkezi olarak kabul edilen ülkelerde de beğeniyle tüketilen yeni bir aşamaya taşıdık. Kayra, bugün Türkiye'de 60 milyon litrelik ve 50'den fazla yerli ve yabancı şarap markasının olduğu şarap pazarının en büyük ilk 3 oyuncusundan biri durumundadır'' diye konuştu. 
     2010 yılında kapalı içki kanalında pazar yüzde 4 büyürken, Kayra'nın yüzde 21 büyüyerek pazarın büyümesine en fazla katkı sağlayan marka olduğunu ve bu kanalda pazar liderliğini sürdürdüklerini, ciro olarak da şarap pazarında en fazla büyüyen marka konumunda bulunduklarını bildiren Gürbüzatik, şarapçılık gibi gelenekselliğin, geçmişin ve köklülüğün ön planda olduğu bir sektöre farklı bakış açısı ile girdiklerini ve en başından itibaren dinamik, deneyimsel pazarlama araçlarını kullanan bir yaklaşıma sahip olduklarını, kısıtlı iletişimi olan bir sektörün getirdiği standartların, kendilerini çok daha yaratıcı, sınırları zorlayan ve kullanılan pazarlama araçlarından azami etkinlik alma anlamında çok daha dikkatli davranan bir marka haline getirdiğini söyledi. 
     Bugün şarap sektörünün geliştiğini ve şarabın içecek olarak tüketicilere son dönemlerde daha çok çekici geldiğini, popülerliğinin artış gösterdiğini kaydeden Gürbüzatik, ''Kayra bizim şemsiye markamız. Kayra Imperial, Kayra Vintage, Kayra Madre, Cameo D'oro, Cameo Rose, Buzbağ Rezerv, Terra, Leona, Buzbağ ve Tılsım'dan oluşan tüm markalarımız, bu şemsiye marka altında portföy içerisinde farklı roller üstleniyorlar'' dedi. 
     
     -10 MİLYON LİTRE KAPASİTEYE SAHİP ÜRETİM TESİSLERİ- 
     
     Gözdem Gürbüzatik, şaraplarını yaklaşık 10 milyon litre kapasiteye sahip, modern donanımlı, mikrovinifikasyon metodu ile özel üretimler yapmalarını sağlayan Şarköy ve Elazığ üretim tesislerinde ürettiklerini, Şarköy'de yer alan tesiste beyaz, roze, kırmızı, köpüklü, yarı tatlı ve likör şaraplarını üretirken, Türkiye'nin en doğusundaki üretim tesisi olma özelliğini taşıyan Elazığ üretim tesisinin, Anadolu'nun en önemli kırmızı şaraplık üzüm çeşitlerinden olan Öküzgözü ve Boğazkere üzümlerini yerinde işlemelerine imkan verdiğini anlattı. 
     Her iki üretim tesisinin bulunduğu yerde, kendi bağ alanlarında üzüm yetiştiriciliği de yaptıklarını, Şarköy'deki bağda Sauvignon Blanc, Chardonnay, Viognier, Misket, Shiraz, Merlot ve Cabernet Franc çeşitlerini, Elazığ'daki bağda da Merlot, Cabernet Sauvignon, Grenache, Öküzgözü ve Boğazkere üzümlerinin yetiştirilmesinin devam ettiğini bildiren Gürbüzatik, bağ ekibi ile tüm bölgelerde yaptıkları araştırmalar sonucunda bağcılık uygulamaları konusunda bilgili ve istekli bağ sahiplerine ulaştıklarını ve bu üreticiler ile uzun süreli sözleşmeler yaparak, yıl boyunca kontrolleri altında yetiştirilen üzümler sayesinde tek bağ konseptine uygun üretim yapmalarına olanak sağlayan bir bağcılık sistemi oluşturduklarını söyledi. 
     Türkiye şarap sektörü için pek çok ilki gerçekleştirdiklerini ifade eden Gürbüzatik, ''Bu topraklar dünyanın ilk şarabını üretti, şimdi neden en iyi şarabını da üretmesin?'' vizyonuyla yola çıktıkları 6 yıllık süreçte aldıkları 50'ye yakın ödülün; hedeflerine biraz daha yaklaştıklarını hissettirdiğini, kendilerine güç verdiğini kaydetti. 
     
     -(MEY İÇKİ-DIAGEO GÜÇ BİRLİĞİ) YENİ SATIŞ KANALLARI GETİRECEĞİNE İNANIYORUZ''- 
     
     Bu yıl içinde New York'un ''dünyaca meşhur'' restoran menülerine de Kayra Imperial ve Kayra Vintage markalarıyla gireceklerini bildiren Gürbüzatik, konuşmasını şöyle tamamladı: 
     ''Kayra bugün uzman, deneyimli ve yenilikleri arayan ekibiyle, 5,5 milyon litre üretimiyle, 11 marka, 80'in üzerinde ve genişleyen ürün yelpazesiyle, Almanya, İngiltere ve Fransa başta olmak üzere Avrupa ve Amerika'ya artan ihracatıyla ve yurt dışında kazandığı ödüllerle 5 yıl içinde Türkiye'nin lider şarap kuruluşu olmak hedefiyle çalışmalarını sürdürüyor. 
     Kayra olarak, şarabın bu topraklarda tekrar yüceltilmesi ve dünyada hak ettiği yere gelmesi için çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz. Geçtiğimiz günlerde Mey İçki ile dünyanın lider alkollü içki şirketi Diageo arasında imzalanan satış anlaşmasının Kayra için de büyük fırsatları beraberinde getireceğine inandığımı söylemek isterim. Bu güç birliğinden doğacak sinerjinin, yeni satış kanalları ve kampanya fırsatlarını beraberinde getireceğine, şaraplarımıza uluslararası pazarlarda daha kolay ihracat imkanı sağlayacağına ve yepyeni coğrafyalarda yeni kapılar açacağına inanıyoruz. Dünyada bu kadar geniş dağıtım ağına sahip bir şirketin çatısı altına girmek bizim markalarımızın globalleşmesine büyük katkı sağlayacaktır.'' 
     Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Gürbüzatik, ihracatlarının tüm üretimlerinin yüzde 10'u civarında olduğunu belirterek, geçen yıl açık içki pazarında gerileme olduğunu, kapalı içki pazarındaki büyümeyle beraber bunun biraz dengelendiğini söyledi. 
     Gürbüzatik, yılın sonunda gerçekleşen ÖTV zamlarına değinirken, şarabın, diğer kategorilere gelen zamlar kadar büyük bir zam almadığını belirterek, ''Şu anda pazar stabil gidiyor. Büyüme oranlarında büyük değişim yok. Potansiyel olarak diğer kategorilerden daha fazla büyümesini öngörüyoruz'' dedi. 
     Diageo ile bir satış anlaşması yapıldığını hatırlatan Gürbüzatik, Diageo'nun şarap kategorisinde de ciddi anlamda deneyimi bulunduğunu, Kayra'nın potansiyelini yurt dışına götürme anlamında kendilerine sinerji yaratacağını düşündüklerini ifade etti. 
     2011 büyüme hedefinin yine aynı miktarda, pazarın üzerinde büyüme hedeflediklerini kaydeden Gürbüzatik, en güçlü oldukları serinin Buzbağ olduğunu bildirdi. 
     Kayra'nın ciro olarak yüzde 31 gibi bir oranla şarap pazarının en fazla büyüyen markası olduğunu belirtilen toplantıda, Kayra'nın yeni ürünü Terra Beyaz Kalecik Karası şarabının tanıtımı da yapıldı. Kayra Şarapları Üretim Müdürü Murat Üner liderliğindeki Kayra'nın genç şarap yapım ekibi tarafından üretilen Terra Beyaz Kalecik Karası, Türkiye'nin Kalecik Karası üzümümden beyaz şarap stilinde üretilmiş ilk roze şarabı olma özelliği taşıyor. Bu ürün ile birlikte Kayra, Kalecik Karası üzümünün potansiyelini kırmızı, roze ve beyaz olmak üzere 3 farklı stilde sunabiliyor. 

Ekleme Tarihi
25.04.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Kayra şarap sektöründe 6. Yılını kutluyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız