Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Fındık ihracaatının bu günlerde dolu dizgin gittiğini tüm kamuoyu ile birlikte gözlemliyor ve yaşıyoruz. Geçtiğimiz yıl tüm sezon boyunca satmış olduğumuz toplam fındık miktarı 436 bin ton ( kabuklu ) olarak gerçekleşmişken, bu yıl Nisan ayının 22 si itibarı ile bu rakam 420 bin ton ( kabuklu ) olmuştur.

2010 mahsul sezonunun kapanmasına 4 ay gibi bir süre vardır. Geçtiğimiz günlerde fındık satışı azaldı diye söylemde bulunan ihracaatçılarımızın söylemlerinin doğru olmadığını rakamlar ortaya koymaktadır.

Bu yıl ülkemiz 540 – 550 bin ( kabuklu ) ton fındık satışı gerçekleştirecektir. Ölmeyen gözler görür.

İç piyasa tüketimini de 125 bin ton ( kabuklu ) olarak değerlendirdiğimizde, toplamda bu yıl 675 bin ton ( kabuklu ) fındığımız tüketilmiş olacaktır.

Peki, bu yıl rekoltemiz neydi diye geriye baktığımızda, sektörün tüm temsilcilerinin ( Sanayici –İhracaatcı – Tüccar – Üretici – Vs. ) ortak görüşü, 630 bin ton ( kabuklu ) olarak benimsenmiştir.

Yukarda ayrı ayrı verdiğim rakamlardan yola çıktığımızda, TMO nun iç piyasaya sürdüğü fındıkları da düştüğümüzde ortaya çıkan tablo, bu yıl en az 20 bin ton ( kabuklu ) fındığa piyasaların ihtiyacı olacaktır.

Buradan fındığa inanmış, fındığa yatırım yapmış insanlara bir mesajım olacak. Sizler fındığı satıp altın, döviz, tahvil almadınız. Sizler fındığa inandınız. Çiftçinin ürününe inandınız. Sizleri tüm çiftçilerim adına tebrik ediyor, kutluyor ve şükranlarımı sunuyorum.

Fındık sizin yüzünüzü kara çıkartmayacak. Fındığa olan inacınızı yitirmeyin. Fındık sizin yüzünüzü güldürecek. Bundan hiçbir şüpheniz olmasın.

FKB – TMO ilişkisi hakkında da bir iki cümle söylemek istiyorum. TMO son 3 yıldır koruduğu çizgisinden asla taviz vermiyor. Vermeyecekte. Çıkartılan dedikoduların aslı astarı yoktur. TMO piyasaları bozacak hiçbir fındık hareketi içinde olmayacağını defalarca dile getirmiştir. İnancımız tamdır. TMO nun bu davranışlarını destekliyor ve şükranlarımızı arz ediyoruz.

Kamuoyunun bilgilerine sunarız.

Özer AKBAŞLI

Giresun Ziraat Odası Başkanı

Ekleme Tarihi
27.04.2011
Ekleyen Kişi
özer akbaşlı


Link: “ Fındık son zamanların rekoruna koşuyor ”




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız