Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Süt üretimine başlayan Meysu yurtdışında büyümeyi hedefliyor 

İSTANBUL - Meyve suyu üreticisi Meysu, 7 milyon Euro’luk yatırımla girdiği süt sektöründe de iddialı. Gülsan Yönetim Kurulu Başkan Vekili Bekir Güldüoğlu, süt ürünleriyle Çin pazarında büyümeyi ve Ortadoğu, Suudi Arabistan, Bahreyn, Kuveyt ve Orta Afrika ülkelerine ihracat hedeflediklerini duyurdu.
 
Türkiye’nin önde gelen Meyve suyu üreticilerinden Meysu, piyasaya sunduğu sütle yurtdışında büyüme hedefinde. Ürün gamını sürekli genişleten Meysu’nun Tetra Pak’ın teşvik etmesi sonucu geçen yıl süt üretimini de başladığını hatırlatan Gülsan Yönetim Kurulu Başkan Vekili Bekir Güldüoğlu, 7 milyon Euro’luk makine yatırımıyla başladıkları süt üretimini günlük 30 tondan yüzde 50 artışla 45 tona çıkardıklarını açıkladı.
 
“Son teknoloji özel sağım ve soğutma sistemlerinden dolayı sütün lezzeti ve kalitesi konusunda oldukça iddialıyız” diyen Güldüoğlu, sütte, Çin pazarında büyüme hedefinde olduklarını duyurdu. Güldüoğlu Çin’in yanı sıra Ortadoğu, Suudi Arabistan, Bahreyn, Kuveyt ve Orta Afrika ülkelerine ihracat hedeflediklerini söyledi.
 
2010 yılında belirlenen hedeflere ulaşıldığını, yılı, 20 bin ton meyve işleme ve 90 milyon liralık ciro ile kapattıklarını söyleyen Güldüoğlu, “Elde ettiğimiz bu başarıyı 2011 yılında süt ürünlerini de dahil ederek sürdürmeyi planlıyoruz” dedi.
 
Gelişmiş ülkelerde yıllık 60 ile 170 litre arasında olan kişi başı süt tüketiminin Türkiye'de ortalama 5 litre ile sınırlı kaldığına dikkat çeken Güldüoğlu, “Meyve suyundaki kişi başı tüketim de Avrupa ülkelerine göre oldukça düşük. Meyve suyu tüketiminde Avrupa Birliği (AB) ortalaması yılda kişi başına yaklaşık 15 litre iken Türkiye’de bu rakam 6 litre civarında. Meysu olarak her iki alanda da yaptığımız yatırımlar ve ürün çeşitlerimizle tüketimi artırmayı ve tüketiciyi bilinçlendirmeyi amaçlıyoruz” diye konuştu.
 
Güldüoğlu, süt ve süt ürünlerinin satışında düşüş olunca, stokların aşırı derecede arttığını vurgulayarak, şöyle devam etti: ''Süt ve süt ürünleri, kısa sürede tüketilmesi gereken ürünler olduğu için, satış noktaları stoklarından kurtulmak için, hammaddeyi pahalı almasına karşın, fiyatını aşağı çekmek zorunda kaldı. Süt üreticisi kooperatiflerden süt alımı için açılan ihalede sütün kilogram fiyatı 85 kuruşa çıktı. Bu geçen yılki fiyatla karşılaştırıldığında süt fiyatlarının kısa sürede yüzde 75–80 oranında artması anlamına geliyor. Bu artışın olması gerekiyordu. Çünkü düşük fiyatla süt üreticisi zarar ediyordu. Süt üreticilerinin zarar etmesi de, hayvancılığı olumsuz yönde etkiliyordu.”
 
Tüketici alternatif ürünlere yöneldi
 
Süt fiyatlarının kısa sürede aşırı yükselmesinin tüketiciyi de olumsuz etkilediğini belirten Bekir Güldüoğlu, tüketicinin süt ve süt ürünlerinden uzaklaşmasıyla satışların azaldığını kaydetti . Güldüoğlu, süt ve süt ürünlerindeki şok fiyat artışlarının ve düşüşlerinin süt üreticilerine yansıyacağını ve süt fiyatlarının şok bir şekilde düşmesine sebep olacağını ifade etti.
 
''Şu anda sütteki olumsuz fiyat artışları ve düşüşleri, hem üreticileri hem de tüketicileri olumsuz yönde etkiliyor” diyen Güldüoğlu, süt ve süt ürünlerinden uzaklaşan tüketicinin, alternatif ürünlere yöneldiğini söyledi. Tüketicinin hesabını yaptığını ve süt pahalı olursa, başka ürünleri tercih ettiğini anlatan Güldüoğlu, firmaların süt ve süt ürünlerinden uzaklaşan vatandaşları yeniden düşük fiyatlarla kazanmaya çalıştığını ifade etti.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
29.04.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Süt üretimine başlayan Meysu yurtdışında büyümeyi hedefliyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız