Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Irak son yıllarda Türkiye'nin ihracatının parlayan yıldızı… Son 5 yılda komşumuza olan ihracatımız yüzde 126 arttı.
 
Sadece 2010 yılında Irak'a 6.1 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdik. İki ülke arasındaki ticaret hacminin önümüzdeki yıllarda daha da artacağı tahmin ediliyor. Şimdiden pek çok Türk firması Irak'ta temsilcilik açmış durumda. İnşaat sektöründeki canlılık sadece Türk firmalarının değil, dünyanın da iştahını kabartıyor. Irak Türkiye için böylesine önemli bir pazarken ve iki ülke arasındaki ilişkiler güçlenirken, tarife dışı engel olarak yorumlanan yeni uygulama nedeniyle artık bu ülkeye ihracat eskisi gibi kolay olmayacak. 
 
Irak hükümeti, 1 Mayıs'tan itibaren, Ortadoğu'da pek çok ülkede uygulanan ve düşük kaliteli ürünlerin ülke sınırlarından girişini engellemeye amacı taşıyan yönelik İthalat Öncesi Gözetim, Test ve Sertifikasyon Programı'nı uygulamaya koyuyor. Bunun anlamı şu; bir Türk firması Irak'a program dahilindeki 89 ürün grubundan birini bile Irak'a ihraç ediyorsa, 1 Mayıs'tan sonra ihraç ettiği ürünün uygunluğunu belgeleyen bir sertifikaya sahip olmak zorunda. Sertifikası olmayan ürünler ise Irak'a giremeyecek. Irak Hükümeti, uygunluk sertifikası için uluslararası denetim firmalarını yetkilendirmiş durumda. 
 
İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, Irak hükümeti tarafından benimsenen bu uygulamaya bir anlam veremediklerini belirterek, "Türkiye bölgede istikrarı sağlamaya ve komşusu ile olan ticaret hacmini artırmaya uğraşırken, söz konusu bu uygulamayı tarife dışı engel olarak değerlendiriyorum" diye konuştu. 
 
Murat Akyüz, uygulamanın Türk ihracatçısına yüksek maliyetler getireceğini ve özellikle Irak'a inşaat ürünleri satan firmalar ile düşük kâr marjlı fakat yüksek tonaj ve hacimli ihracat yapan çimento şirketlerinin bu durumdan olumsuz etkileneceğine dikkat çekerek şunları söyledi: "Kamyon başına en az 100 Dolar ek maliyet yükünün altında ezilecek olan ihracatçı Çinli ve İranlı firmalarla rekabet edemez hale gelecek. Bu ülke sınırlarına koyulan ancak kimsenin açıkça söylemediği bariyerden başka bir şey değildir". 
 
Irak'a Yapılacak İhracatlarda Sevkiyat Öncesi Uygunluk Değerlendirme Programı Kapsamındaki Ürün Grupları: 
 
Gıda Ürünleri 
Kozmetik ürünler, kişisel hijyen ürünleri ve temizlik malzemeleri 
Ev içi kullanılan gereçler 
Mutfak Eşyaları 
Kimyasallar 
İnşaat Malzemeleri 
Elektrikli ve elektronik ürünler 
Taşıtlar, lastikler ve parçaları 
Tekstil ve ayakkabılar 
Oyuncaklar 
Yakıt ile çalışan ev aletleri 
Sigara ve tütün 
 
 
 

Ekleme Tarihi
29.04.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Irak Hükümeti’nden Türk İhracatçıya Tarife Dışı Engel




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız